Милан (проектил)

Од Википедија — слободната енциклопедија
MILAN
MILAN 1 missile
ТипAnti-tank missile
ПотеклоFrance / West Germany
Употребна историја
Во служба1972–present
КориснициSee users
Производна историја
Конструирано1970s
ПроизводителMBDA
Год. на производство1972
Произведени350,000 missiles, 10,000 launchers
ВаријантиSee variants
Тех. особености
Тежина7.1 кг
Должина1.2 m
Пречник0.125 m
Боева главаtandem HEAT
Детонациски
механизам
contact

Погонsolid-fuel rocket
Распон на крилјата0.26 m
Работен
дострел
400–2000 m
Висинска граница-
Брзина200 m/s
Водилка
SACLOS wire
Управување
Thrust Vector
Лансирна
рампа
Individual, Vehicle

ВОВЕД[уреди | уреди извор]

(MILAN) ПТРР(Француски: Missile d´infanterie léger antichar; Англиски: Против-Тенковска Рачна Ракета ,”milane(e)” е на Француски и Германски за “наведувачка птица”) е Европска против-тенковска наведувачка ракета. Дизајнирањето на ПТРР започнало во 1962. Била подготвена за проба во 1971ва, и прифатена за користење во 1972ра. Тоа е жиченo наведувачка (SACLOS)ПАКЛВ(Полуавтоматска на Команда во Линија на Видик) ракета, што значи, метата mora да биде во линија на видик за да може да се испали успешно ракетата. ПАКЛВ може да биде опремена и со MIRA топлински нишан, за да има и употреба во ноќни услови.

ИСТОРИЈАТ[уреди | уреди извор]

ПАКЛВ е Француска и Германска ракета која со дозвола се произведува во Италија, Шпанија, Британија и Индија. Поради жиченото наведување од страна на оператор, ракетата може да ги избегне најчестите контра-мерки (светлосни ракети и ракети што распрснуваат алуминиумски влакна). Слабa страна и се краткиот домет, изложеноста на операторот и потребата од стварно добро обучени оператори.

МОДЕЛИ[уреди | уреди извор]

• ПАКЛВ(MILAN): Самостојна, обично обликуван детонатор, боева глава(1972)

• ПАКЛВ 2: Самостојна, обично обликуван детонатор, боева глава со каснечка сонда за зголемување на пробивноста(1984)

• ПАКЛВ 2Т(MILAN 2T): Самостојна, обично обликуван детонатор, боева глава со дополнителен мал детонатор на каснечката сонда за пробивање на реактивен штит(1993)

• ПАКЛВ 3: Тимски, со обликуван детонатор, боеви глави(1996)

• ПАКЛВ ЗД(MILAN ER): Со Зголемен Домет

Подоцнежните ПАКЛВ модели содржат тимски HEAT(Високо Експлозивни Анти-Тенковски=ВЕАТ) боеви глави. Ова било сторено со цел држејќи темпо со развитокот на Советската Штитна технологија. Советските тенкови почнале да се појавуваат со експлозивни реактивни штитови кои можеле да ги победат дотогашните ATGMs(АТНР=Анти-Тенковски Наведувачки Ракети). Малата водечка ВЕАТ пробива и ги детонира ЕRA(ЕксплозивнитеРадиоактивни=ЕР) плочки, отворајќи пат за главната ВЕАТ боева глава за да го пробие арморот od pozadi.

Галерија[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

Notes

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

Video link