Милан Милиќевиќ

Од Википедија — слободната енциклопедија
Милан Ѓ. Милиќевиќ

Милан Ѓ. Милиќевиќ (Рипањ, 4 јуни 1831 - Белград, 4/17 ноември 1908) бил српски писател, публицист и академик. Бил редовен член на Српското академско друштво, член на Академијата на науките во Санкт Петербург, Југословенската академија на науките и уметностите во Загреб, член на Српската кралска академија во Белград, претседател на Српското археолошко друштво и еден од основачите на Српското книжевно друштво.

Биографија[уреди | уреди извор]

Милан Миличевиќ
Милано Ѓ. Миличевиќ со сопругата на клупа на Калемегдан
Портрет на Милиќевиќ од 1866 година, дело на Стеван Тодоровиќ

Милан е роден во Рипањ во близина на Белград, од родителите Јован и Митар во 1831 година. Милиќевиќи потекнуваат од Стари Влав, каде што се преселиле од „пред три века“. Основно училиште учел во родното село, а образованието го продолжил во Белград.[1] По гимназија завршил богословија во Белград, а потоа работел како државен службеник со различни професии: како наставник во основно училиште во Лешница, потоа во Топола, судски лекар во Ваљево, а потоа бил преместен во Белград каде што служел до крајот на животот како службеник.

Многу патувал во Србија, старите и новоослободените области, по српско-бугарската граница, во Црна Гора и Русија. Бил секретар на српското Министерство за просвета 1861-1874 година.[2], кога ги вршел своите опсежни прегледи меѓу народот. Ја пропатувал речиси цела Србија како училиштен надзорник и собирал материјал за своите дела. Објавил над 100 литературни наслови, на различни теми.[3] Неговото главно дело е „Кнежевството Србија“ од 1876 година. Се јавува и во 1867 година како секретар на Српското академско друштво во Белград. Бил и еден од основачите и член на првиот одбор на Српското археолошко друштво во 1883 година.[4] Тој исто така бил основач и член на Одборот на Друштвото Свети Сава во 1886 година.[5] Кратко време го уредувал и официјалниот српски весник, бил библиотекар на Националната библиотека[6] и државен советник. Го уредувал и списанието „Училиште“.

Бил еден од секретарите на Собранието во 1864 година и на Собранието во 1867 година во Белград.

Одликуван е со Орденот Таковски крст и Орденот Свети Сава.[7] Основно училиште во Белград го добило неговото име.

Библиографија[уреди | уреди извор]

 • Патни писма
 • Забелешки низ патеката на пет области во Србија
 • Од неговите сеќавања
 • Животот на српските селани
 • Славете ги Србите
 • Од неговите сеќавања
 • Задружна куќа во с
 • Манастири во Србија
 • Педагошки лекции
 • Како да научите книга
 • Училишна хигиена, 1870 година
 • Училишна дисциплина
 • Поглед на јавното образование во Србија
 • Морална жена
 • Зимски вечери
 • Село Злоселица и учител Миливое
 • Јурмус и Фатима
 • Омер Лебелеби
 • Споменик на познати личности во српскиот народ од поново време, 1888 година.
 • Додаток на споменикот од 1888. Познати личности од српскиот народ починати до крајот на 1900 г.
 • Споменик на познати личности во српскиот народ, Белград 1901 година.
 • Принцот Милош во приказни, 1891 година
 • Принцот Милош во приказните на II . 1900 година
 • Принцот Милис во спомениците на неговиот поранешен секретар, Белград 1896 година.
 • Жена на 20 век, напишана од Жил Симон и Густав Симон, Белград 1894 година.
 • Кнежевство Србија, Белград, 1876 г.
 • Кралството Србија
 • Чупиќ Стојан и Никола, Белград 1875 г.
 • Животот и делата на големите луѓе од сите народи I, Белград 1877 г.
 • Животот и делата на големите луѓе од сите народи II, Белград 1877 г.
 • Животот и делата на големите луѓе од сите народи III, Белград 1879 г.
 • Говорот на Караѓорѓ во создавањето, Белград 1904 година.

 

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. "Дело", Београд 1908. године
 2. "Школски лист", Сомбор 1869. године
 3. "Коло", Београд 1942. године
 4. Аноним (1884). „Позив за упис у чланство Српског археолошког друштва“. Старинар Српског археолошког друштва. 1: 4.
 5. "Стражилово", Нови Сад 1886. године
 6. "Мале новине", Београд 1889. године
 7. Acović, Dragomir (2012). Slava i čast: Odlikovanja među Srbima, Srbi među odlikovanjima. Belgrade: Službeni Glasnik. стр. 564.CS1-одржување: ref=harv (link)

Надворешни врски[уреди | уреди извор]