Милан Јовановски

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Милан Јовановски
Милан Јовановски.jpg
Роден 12 октомври 1932
Тетово, Македонија Македонија
Занимање универзитетски професор, специјалист по патолошка анатомија

Милан Стефанов Јовановски (12 октомври 1932 во Тетово) — специјалист по патолошка анатомија, редовен професор на Медицинскиот факултет при Универзитетот „Кирил и Методиј“ во Скопје од 1990 година, директор на Институтот за патологија.[1]

Животопис[уреди | уреди извор]

Основно образование учел во Тетово и Скопје, а средно образование завршил во Скопје. Дипломирал медицина во Скопје во 1960 година, а хабилитирал за микроскопските промени на дисеминирана интраваскуларна коагулација кај фулминантни форми на хепатит во 1972. Се усовршувал во Шведска и во југословенските центри. Формирал и организирал лабораторија за примена на имунофлуоресцентниот метод за дијагностички и научни цели, особено кај автоимуните и кај ендокрините заболувања. Бил продекан (19781980) и декан (19881990) на Медицинскиот факултет во Скопје[2], проректор на УКИМ (1991 - 1992), директор на Институтот и шеф на Катедрата по патолошка анатомија (19821988, односно 1986) и претседател на МЛД и на Сојузот на лекарите на Југославија. Публикувал над 85 трудови и авторизирана скрипта од предавањата по предметот патолошка анатомија.[3]

Носител е на високи државни одликувања, како што се: Орден на заслуги за народот со сребрени зраци, Орден на Републиката со бронзен и сребрен венец, и други.[1]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. 1,0 1,1 д-р Марјан Димитријевски: „Декани - 1947-2012“, Скопје, Медицински факултет, 2015 г., стр. 89-92
  2. „Список на декани на медицинскиот факултет“. Посетено на 2009-10-19.
  3. Билтен УКИМ, бр. 531. К. К.-П.