Микрообработувачи на Интел

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Ова е преглед на микрообработувачи наменети за личните сметачи од производителот Интел (Intel):

Име: PC (Personal Computer); Обработувач: 8086 (8088); Година на појава: 1981; Опис: Оригиналниот обработувач за првиот личен сметач. Овој обработувач има и соодветен сообработувач (coprocessor) 8087.

Име: XT (eXtended Technology); Обработувач: 8086 (8088); Година на појава: Опис: Овој обработувач е ист со PC, но има 10 MB-ов диск. Овие обработувачи имале фрекфенција од 4,77, 6, 8,... MHz. Овој обработувач има и соодветен сообработувач 8087.

Име: Обработувач : 80186; Година на појава: Опис: Овој обработувач има и соодветен сообработувач 80187.

Име: AT (Advanced Technology), Обработувач: 80286; Година на појава: 1984; Опис: Овој обработувач беше начелото на новата серија моќни обработувачи. Овие обработувачи имале фрекфенција од 4,77, 6, 8, 10, 12 и 16 MHz. Овој обработувач има и соодветен сообработувач 80287.

Име: класа 386; Обработувач; 80386SX, 80386DX Година на појава: 1986; Опис: Начелото на новата ера. Тие се „прадедовците“ на денешните Pentium I/II/III/IV и др. обработувачи од класот 386. За клиентите со поскромни финансиски можности Интел произвел малку помалку моќна и поевтина верзија на обработувачите 386, наречена 386SX, додека пак првичната помоќна верзија Интел на 386 ја преименува во 386DX. И обработувачот 386SX и 386DX можеа да ја разделуваат меморијата на неколку „алчни“ програми и да ги извршуваат истовремено. Но програмите работеа малку побавно со 386SX. Овој обработувач има и соодветен сообработувач 80387.

Име: класа 386; Обработувач: 80486SX, 80486DX, 80486DX2, 80486DX4; Година на појава: 1989 Опис: 80486Sx има соодветен сообработувач 80487SX. Додека 80486DX има интегрирано во себе сообработувач.

Име: класа 386; Обработувач: Pentium (80586); Година на појава: 1993; Опис: Овој обработувач има интегрирано во себе сообработувач .

Име: класа 386; Обработувач: Pentium II, Pentium II MMX; Година на појава: Опис:

Име: класа 386; Обработувач: Pentium Celeron; Година на појава: Опис:

Име: класа 386; Обработувач: Pentium III; Година на појава: Опис:

Име: класа 386; Обработувач: Pentium IV; Година на појава: Опис: