Прејди на содржината

Мејнфрејм сметач

Од Википедија — слободната енциклопедија
Главна рамка на IBM z15 со една рамка. Моделите со поголем капацитет може да имаат до четири вкупно рамки. Овој модел има сини акценти, во споредба со моделот LinuxONE III со портокалови нагласувања.

Големите компјутери (main frame computers) се големо и моќни компјутери кои овозможуваат истовремена работа на голем број корисници (неколку стотици) кои се поврзани со нив преку терминали- монитор и тастатура. Се користат во големи банки, осигурителни компании и слично.