Меѓународниот Вишеградски фонд

Од Википедија — слободната енциклопедија
Седиштето на Меѓународниот Вишеградски фонд во Братислава

Меѓународниот Вишеградски фонд ( анг . Меѓународен Вишеградски фонд – проект воспоставен според договорот склучен на 9 јуни 2000 година од страна на Вишеградската група, чија цел е да обезбеди финансиска поддршка на меѓународните иницијативи. Договорот бил склучен меѓу Чешка, Република Унгарија, Република Полска и Република Словачка . Седиштето на Фондот е во Братислава . Официјален јазик на Фондот е англискиот .

Буџетот на Фондот во 2005 година изнесувал 3 милиони евра[се бара извор]и систематски се зголеми на 7,531 милиони евра (во 2012 година). Се состои од еднакви придонеси од земјите-членки (по 1,75 милиони евра) и вишок (во висина на 531 илјади евра)[1].

Главните задачи и цели на Фондот[уреди | уреди извор]

Целта на Фондот е да ја поддржи соработката меѓу земјите од Вишеградската група и нивното заедничко претставување во трети земји.

Овие цели се реализираат преку финансиска поддршка за активности од областа на промоција и развој:

 • културна соработка;
 • научна размена, истражување и соработка во областа на образованието;
 • младински размени;
 • прекугранична соработка;
 • туризмот

Грантови[уреди | уреди извор]

Поддршка од ММФ во 2000–2018 година

Четири пати годишно (1 март, 1 јуни, 1 септември, 1 декември) помошта во форма на т.н. „Мали“ грантови чиј износ е 6.000 евра [2] . И двапати годишно (15 март и 15 септември), Фондот обезбедува грантови во форма на „стандардни“ грантови, чиј износ започнува од 6001 евра [3] и обично не надминува 20.000–30.000 евра [4] . Грантовите од ММФ се наменети и за имплементација од страна на субјекти од земјите од источното партнерство и од Западен Балкан, кои можат да аплицираат за поддршка во спроведувањето на проекти кои се фокусираат на трансфер на искуство и знаење од земјите од Вишеградската група во областа на демократизацијата и регионална интеграција [5] .

За изборот на апликации одлучува Советот на амбасадори, кој се води според следните критериуми:

 • проектот мора да биде поврзан со активностите на Вишеградската група и да биде резултат на соработка помеѓу партнерите на Групацијата;
 • проектот мора да има промотивен аспект и да биде насочен кон широка публика;
 • проектот е да ја поддржи интеграцијата на земјите од Вишеградската група во ЕУ и во рамките на Групата;
 • проектот треба да ги поддржи локалните иницијативи.

Како што се зголемуваат критериумите што ги исполнува проектот, така се зголемуваат и шансите за добивање средства од Меѓународниот Вишеградски фонд.

Финансирањето за истражување од фондот може да се бара од, меѓу другото, универзитети, приватни колеџи, истражувачки центри, приватни лица и претпријатија, како и единици на локална самоуправа.

Организациска структура[уреди | уреди извор]

Фондот има правно лице . Нејзините органи вклучуваат:

 • Конференција на министри за надворешни работи и Советот на амбасадори
 • Извршен директор
 • Секретаријат

Извршни директори[уреди | уреди извор]

 • 2000–2003 – Урбан Руснак (Словачка)
 • 2003–2006 – Анджеј Јагодињски (Полска)
 • 2006–2009 – Кристоф Фораи (Унгарија)
 • 2009–2012 – Петр Вагнер (Чешка)
 • 2012–2015 – Карла Вурстерова (Словачка)
 • 2015–2018 – Беата Јачевска (Полска)
 • 2018–2020 – Андор Ф. Давид (Унгарија)
 • 2020–2021 – ? (Унгарија)
 • од 2021 година – Петр Мареш (Чешка)

Фусноти[уреди | уреди извор]

 1. „Visegrad Fund Budget“. Архивирано од изворникот на 2015-05-26. Посетено на 2021-12-10. [dostęp 2013-07-08]
 2. „Small Grants“. [dostęp 2013-07-08]
 3. „Standard Grants“. Архивирано од изворникот на 2017-08-09. Посетено на 2021-12-10. [dostęp 2013-07-08]
 4. „Approved Grant Projects“. Архивирано од изворникот на 2015-05-11. Посетено на 2021-12-10. [dostęp 2013-07-08]
 5. VISEGRAD+ GRANTS (англиски)

Надворешни врски[уреди | уреди извор]