Меѓународен сојуз за чиста и применета хемија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај

Меѓународен сојуз за чиста и применета хемија (IUPAC, од анг.) меѓународно здружение кое се занимава со номенклатурата на хемиските соединенија. На англиски името гласи IUPAC - International Union of Pure and Applied Chemistry, што и најчесто се употребува.