Меѓународна ромска унија

Од Википедија — слободната енциклопедија

Меѓународна ромска унија (ромски: Romano Internacionalno Jekhetanipe) — организација активна за правата на ромскиот народ. Нејзиното седиште е во Прага . [1]

Меѓународната ромска унија е основана на вториот Светски ромски конгрес во 1978 година. [2] Нејзините претседатели ги вклучуваат Станислав Станкиевич, Емил Чука и пред него Рајко Чуриќ, кој ја извршувал оваа функција повеќе години. Шпанската организација Унија Романи [3] е поврзана со Меѓународната унија на Ромите.

Членство[уреди | уреди извор]

Меѓународната ромска унија има организации-членки во следниве земји:. [4]

ООН
 • Албанија
 • Австралија
 • Австрија
 • Белорусија
 • Белгија
 • Босна и Херцеговина
 • Бугарија
 • Бразил
 • Канада
 • Хрватска
 • Чешка Република
 • Данска
 • Естонија
 • Финска
 • Франција
 • Германија
 • Индија
 • Ирска
 • Италија
 • Косово
 • Латвија
 • Литванија
 • Мексико
 • Молдавија
 • Холандија
 • Норвешка
 • Полска
 • Романија
 • Русија
 • Србија
 • Словачка
 • Словенија
 • Шпанија
 • Шведска
 • Швајцарија
 • Турција
 • Украина
 • Обединетото Кралство
 • САД

Структура[уреди | уреди извор]

Меѓународната ромска унија се состои од четири тела: Конгрес, Парламент, Президиум, Суд на правда.

Институционални врски[уреди | уреди извор]

Меѓународната ромска унија има институционални врски со: - Советот на Европа . - ОБСЕ (ОДХИР). - УНХХР . - ООН - ЕРТФ . ИРУ има меморандум за разбирање и соработка со Министерството за надворешни работи на Чешката Република и другите земји со цел „континуирано подобрување на состојбата и животните услови на Ромите.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. „International Romani Union (IRU) — Forced Migration Online“. www.forcedmigration.org. Архивирано од изворникот на 2018-04-11. Посетено на 11 April 2018.
 2. ZD Barany (1994). „Living on the Edge: The East European Roma in Postcommunist Politics and Societies“. Slavic Review. www.jstor.org
 3. romani, union. „Bienvenido a la web site de la UNIÓN ROMANÍ“. www.unionromani.org.
 4. „About US“. www.internationalromaniunion.org. Архивирано од изворникот на 2013-10-04. Посетено на 2013-01-21.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]