Меѓународна година на јазиците

Од Википедија — слободната енциклопедија

Генералното собрание на Обединетите нации ја прогласило 2008 година за меѓународна година на јазиците, согласно резолуцијата на УНЕСКО.[1] Резолуцијата, исто така, ја потврдила потребата да се постигне целосен паритет меѓу шесте официјални јазици на мрежните места на Обединетите нации.

Потекло[уреди | уреди извор]

Годината била наменета за решавање на прашањата за јазичната разновидност (во контекст на културната разновидност), почитувањето на сите јазици и повеќејазичноста. Во резолуцијата се дискутирало и за јазичните прашања во самите Обединети нации.[2]

УНЕСКО била обвинета за координирање на одбележувањето на годината и официјално ја започнала по повод Меѓународниот ден на мајчиниот јазик, 21 февруари 2008 година.[3]

Набудувања[уреди | уреди извор]

Покрај официјалните настани водени од УНЕСКО, разни национални, академски и невладини организации спонзорирале настани, мрежни места и други прослави на IYL. На мрежната страница на УНЕСКО има список на проекти доставени од поединци и организации.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. General Assembly на ООН Седница бр. 61 Resolution 266. A/RES/61/266 page 4. 16 May 2007. посет. 18 септември 2008 г.
  2. Crystal. David. 2007. "What do we do with an International Year of Languages?" Paper to Unescocat, Barcelona, European Day of Languages, 26 September 2007 Архивирано на 16 февруари 2008 г.
  3. „UNESCO, "Message from Mr Koïchiro Matsuura, Director-General of UNESCO, on the celebration of 2008, International Year of Languages," Date Added: 2007-11-05 9:44 am; Updated: 2007-12-19 2:40 pm“. Архивирано од изворникот на 2008-08-15. Посетено на 2008-08-15.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

Библиографија[уреди | уреди извор]

  • Jostes, Brigitte (2012): Anno 2008: Internationales Sprachenjahr und internationale Fragen der sprachlichen Bildung. Во: PhiN 60, 14-47.