Меѓународна година на човековите права

Од Википедија — слободната енциклопедија

1968 година била прогласена за меѓународна година на човековите права од страна на УНЕСКО, со основна цел да се сврти вниманието кон состојбата на човековите права низ целиот свет.[1] На својата XX сесија на 17-18 март 1964 година, Комисијата за човекови права на Обединетите нации ја разгледале одлуката на Генералното собрание на Обединетите нации за Осумнаесетта седница за прогласување на Меѓународната година на човековите права и препорачала формирање на комитет за подготовка на прославата на 20-годишнината од Универзалната декларација за човекови права и организација на меѓународна конференција за човековите права.[2]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Човечки права
Историја на човековите права

Користена литература[уреди | уреди извор]

  1. The UNESCO Courier January 1968 (21st year) U. K. : 2/-stg - Canada: 40 cents - France: 1.20 F
  2. Milutin Tomanović (1965) Hronika međunarodnih događaja 1964, Institute of International Politics and Economics, p270 (in Serbo-Croatian)