Меѓународна година на санитација

Од Википедија — слободната енциклопедија
Изменето лого на Меѓународната година на санитација, користено во логото на кампањата на ООН Драјв до 2015 година

2008 година била прогласена за меѓународна година на санитација од Обединетите нации,[1] заедно со „Вода за декада со живот“.

Генералното собрание на Обединетите нации ја прогласило 2008 година за меѓународна година на санитацијата. Во светот има приближно 2,6 милијарди луѓе кои денес немаат пристап до основните санитарни услови. Целта на 2008 година како Меѓународна година на санитација била да се помогне во подигнувањето на свеста за оваа криза и да се забрза напредокот кон постигнување на Милениумските развојни цели на ООН (MDGs) и намалување на бројот на луѓе без пристап до основните санитарни услови за половина до 2015 година.

Цели[уреди | уреди извор]

Напредокот кон постигнување на MDG т.е. Милениумските развојни цели за санитација бил бавен и разновиден во различни делови на светот. Главната цел во прогласувањето на 2008 година за Меѓународна година на санитација било да се помогне во враќањето на санитарните MDG-а во вистинска насока за постигнување на целта за намалување на процентот на луѓе без пристап до основните канализации до 2015 година. За постигнување на оваа цел ќе била потребна соработка помеѓу различни агенции на ООН, особено УНДЕСА и УНИЦЕФ, како и владини агенции, невладини организации, приватни компании и академски кругови.

Годината имала за цел да развие свест и акција за да се исполнат санитарните цели на Милениумските развојни цели. Посебни проблеми се:

  • Отстранување на стигмата околу санитарните услови, за да може полесно и јавно да се дискутира за важноста на санитацијата.
  • Истакнување на намалувањето на сиромаштијата, здравјето и другите придобивки што произлегуваат од подобра хигиена, аранжмани за санитација во домаќинствата и третман на отпадни води.

Резултати[уреди | уреди извор]

Мрежата Сојуз за одржлива санитација била формирана во 2007 година со цел да има заедничка етикета за планираните активности за Меѓународната година на санитација во 2008 година и за да можела да ги усогласи организациите едни со други за понатамошни потенцијални иницијативи.[2]

Историја[уреди | уреди извор]

Во центарот на вниманието на санитацијата како главно прашање ширум светот започнало во 2000 година со усвојувањето на Милениумските развојни цели од Обединетите нации, кои имале за цел намалување на сиромаштијата и зголемување на здравјето и општата благосостојба на сите луѓе. Понатамошниот развој на овие цели бил дискутиран во 2002 година на Светскиот самит за одржлив развој во Јоханесбург, со вклучување на пристапот до санитарните услови како основна за постигнување на сите цели околу ставање крај на сиромаштијата. Планот за акција во Јоханесбург ја утврдил целта за намалување на бројот на луѓе без пристап до основните санитарни услови до 2015 година.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. General Assembly на ООН Седница бр. 61 Resolution 192. A/RES/61/192 page 2. 20 December 2006. посет. 13 ноември 2007 г.
  2. SuSanA (2008) Towards more sustainable sanitation solutions - SuSanA Vision Document. Sustainable Sanitation Alliance (SuSanA)

Надворешни врски[уреди | уреди извор]