Меѓународна година на пустини и пустинирање

Од Википедија — слободната енциклопедија

2006 година била прогласена за Меѓународна година на пустини и пустинирање од страна на Генералното собрание на Обединетите нации.[1]

Цели[уреди | уреди извор]

Целта на годината било ширење на свест за пустинските области на светот и особено за проблемот со пустинирањето.

Теми[уреди | уреди извор]

Темите за истражување на годината биле пустините и особено проблемот со пустинирањето.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. General Assembly на ООН Седница бр. 58 Resolution 211. International Year of Deserts and Desertification, 2006 A/RES/58/211 page 2. 23 December 2003. посет. 19 ноември 2007 г.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]