Меѓународна година на микрокредит

Од Википедија — слободната енциклопедија

Меѓународна година на микрокредит бил посебен настан на Обединетите нации што се одржал во 2005 година. Настанот го истакнал микрофинансирањето како инструмент за социо-економски развој.

Настанот бил лансиран на 18 ноември 2004 година.

Цели[уреди | уреди извор]

Економскиот и социјален совет на Обединетите нации ја прогласиле 2005 година за меѓународна година на микрокредитирање во кој се повикувале на градење на инклузивни финансиски сектори и зајакнување на моќниот, но честопати неискористен, претприемачки дух што постоел во заедниците низ целиот свет.

Постоеле пет цели поврзани со „Годината“, а тоа биле:

  1. Проценка и промовирање на придонесот на микрофинансирањето и микрокредитот кон MDGs;
  2. Зголемување на јавната свест и разбирање за микрофинансирањето и микрокредитот како витални делови на равенката за развој;
  3. Промовирање на инклузивни финансиски сектори;
  4. Поддршка на одржлив пристап до финансиски услуги и
  5. Поттикнете ги иновациите и новите партнерства преку промовирање и поддршка на стратешките партнерства за градење и проширување на опфатот и успехот на микрокредитот и микрофинансирањето.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Официјално мрежно место. Текстот се користи со дозвола.
  2. Меѓународна година на микрокредит 2005 година
  3. Меѓународна година на микрокредит, 2005 година
  4. [1]
  5. [ООН ја прогласува 2005 година за меѓународна година на микрокредитот. (ннд) Преземено на 21 октомври 2017 година, од http://www.globalization101.org/un-declares-2005-the-international-year-of-microcredit-2/ Архивирано на 18 август 2020 г.]