Меѓународна година на лица со посебни потреби

Од Википедија — слободната енциклопедија

1981 година била прогласена за Меѓународна година на инвалидни лица (IYDP) од страна на Обединетите нации.[1] Бил повикан на план за акција со акцент на изедначување на можностите, рехабилитација и спречување на попреченост. Слоганот на IYDP бил „инвалидска количка во секој дом“, дефиниран како право на лицата со попреченост да учествуваат целосно во животот и развојот на нивните општества, да уживаат во услови на живот еднакви на оние на другите граѓани и да имаат еднаков удел во подобрени услови што произлегуваат од социо-економскиот развој.

Главен исход на Меѓународната година на инвалидни лица било формулирањето на Светската програма за акција во врска со лицата со посебни потреби донесена од Генералното собрание на ООН во декември 1982 година. Ова исто така било признаено од Преамбулата на Конвенцијата за правата на лицата со попреченост.

Меѓународната декада на инвалидни лица траела од 1983 до 1993 година. Таа била затворена со говор во Генералното собрание на д-р Роберт Р. Давила, тогашен помошник секретар во Министерството за образование на САД, кој изјавил дека „пред да истече годината, очекуваме двојно да се зголеми бројот на инвалидни лица“.

3 декември секоја година, од 1992 година, од страна на Обединетите нации се идентификува како Меѓународен ден на лицата со попреченост.

Британскиот new wave песнописец и пејач Ијан Дјури, и самиот инвалид, издал песна со наслов „Спастикус Аутистикус“ во 1981 година, која ја замислил како остра критика на Меѓународната година, за која сметал дека е „омаловажувачка“ и „неверојатно нечувствителен“.[2][3]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Користена литература[уреди | уреди извор]

  1. Proclamation 4818 . 6 February 1981 – преку Викиизвор.
  2. The Independent - Hit Me!, Leicester Square Theatre, London
  3. George McKay (2009) '"Crippled with nerves": popular music and polio, with particular reference to Ian Dury'.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]