Меѓународна година на кристалографијата

Од Википедија — слободната енциклопедија

Меѓународната година на кристалографијата (кратенка: IYCr2014) бил настан промовиран во 2014 година од Обединетите нации за прослава на стогодишнината од откривањето на рендгенска кристалографија и за нагласување на глобалното значење на кристалографијата во човечкиот живот.

УНЕСКО и Меѓународната унија на кристалографија (IUCr) биле одговорни за овој настан.

Свеченото отворање на Меѓународната година на кристалографијата се одржало во Париз на 20 и 21 јануари 2014 година.[1] Следувале многу активности за одбележување на Меѓународната година на кристалографија низ целиот свет.

Настанот го привлекло вниманието на Би-Би-Си[2] и шпанскиот весник Ел Паис.[3]

Организации што учествуваат[уреди | уреди извор]

Повеќето кристалографски организации во светот организирале различни настани. Меѓу нив спаѓале Меѓународната унија на кристалографија, Европската асоцијација за кристалографија, Американската асоцијација за кристалографија, Турската асоцијација за кристалографија и Дојче Геселсхафт за Кристалографија.

Комеморативни публикации[уреди | уреди извор]

Австралија, Австрија, Белгија, Велика Британија, Индија, Израел, Италија, Лихтенштајн, Северна Кореја, Мексико, Молдавија, Полска, Португалија, Словачка, Словенија, Јужна Кореја и Швајцарија издале посебни марки за оваа пригода.[4]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. http://www.iycr2014.org/events/other/iycr2014-opening-ceremony
  2. https://www.bbc.co.uk/news/science-environment-25356893
  3. http://sociedad.elpais.com/sociedad/2013/12/17/actualidad/1387303683_223012.html
  4. „Postage Stamps“. http://www.iycr2014.org. Посетено на 30 January 2014. Надворешна врска во |publisher= (help)

Надворешни врски[уреди | уреди извор]