Меѓународна година на вселената

Од Википедија — слободната енциклопедија

Меѓународната година на вселената (ISY) била 1992 година, година на петгодишнината од патувањето на Кристофер Колумбо во Америка, 1492 година. Првиот предлог на американскиот сенатор Спарк Мацунага, назначувањето на 1992 година за Меѓународна година на вселената било одобрено од 18 национални и меѓународни вселенски агенции, кои исто така ја предложиле темата на годината, „Мисија на планетата Земја“. На крајот, 29 национални вселенски агенции и 10 меѓународни организации учествувале во координирани активности за промовирање на истражување на вселената и употреба на одржлива технологија на Земјата.[1][2]

Одобрување на Обединетите нации[уреди | уреди извор]

Комитетот на Обединетите нации за мирно користење на вселената се согласил да ја признае Меѓународната година на вселената, за промовирање на мирна соработка меѓу народите за време на нејзината сесија во 1990 година.[3] Генералниот секретар на Обединетите нации Бутрос Бутрос-Гали, обраќајќи се на Светскиот вселенски конгрес во Вашингтон, на 28 август 1992 година, рекол: „Една од централните цели на Меѓународната година на вселената е да се потенцира важноста за разбирање на Земјата како единствен, комплексен, меѓузависен систем и да ја нагласи единствената улога што вселенската наука и технологија можат да ја играат во промовирање на тоа разбирање“.[1]

Глобални активности[уреди | уреди извор]

Меѓународната вселенска година ја прославиле 29 вселенски агенции во различни земји со цел воспоставување мирни меѓународни односи во вселенските програми.[1][3] Меѓународни конференции за вселенска година редовно се одржувале кај многу нации.

Австралија[уреди | уреди извор]

Во Австралија, многу јавни настани биле организирани со цел да се зголеми јавната свест за вселената од поглавјата на Националното вселенско друштво на Австралија. ЦСИРО го предводел проектот Промена на земјиштето „Мисија на планетата Земја“, користејќи сателити за да го проучи животот на растенијата на Земјата во однос на климата и цивилизацијата. ЦСИРО и разни австралиски универзитети, исто така, го проучувале океанот користејќи европски и јапонски сателити. Дополнително, серија комеморативни марки биле издадени од Австралија пост за Меѓународната година на вселената.[4]

Јапонија[уреди | уреди извор]

Во Токио, Јапонија, на конференцијата — Конференција на меѓународната година на вселената на Азија-Тихоокеанија — се одржала за да се разговара за "Мисија на планетата Земја", темата и меѓународна соработка.[5]

Русија[уреди | уреди извор]

Во Русија, Фондацијата за социјални пронајдоци започнала Вселенски лет Европа-Америка 500 во обид да промовира мирен социјален и економски однос помеѓу поранешните советски држави и Соединетите Американски Држави. Вселенскиот лет Европа-Америка 500 се состоел од ракета „Протон“ која носела разни предмети што го симболизирале мирот, и што кружела околу Земјата неколку дена.[6] Вселенското летало требало да слета во близина на Вашингтон кон крајот на ноември. Неговата цена ја проценија руските власти на над 200,000,000$.[7]

Соединети Држави[уреди | уреди извор]

Во САД, НАСА, која ги водела американските вселенски агенции,[8] одговорила на ISY со завршување или создавање на многу важни вселенски програми, вклучувајќи бројни соработки со други домашни и меѓународни вселенски агенции. Биле вклучени дванаесет програми, најмногу него вило која година до тој момент. НАСА се фокусирала особено на проектите — како што е Марс набљудувач, кои ги проучувале атмосферата и климата на Марс — кои ја испитувале можноста за одржување на човечки живот надвор од Земјата, како и оние што ги истражувале проблемите што постоеле на Земјата во тоа време.[9] ISY била препознаена и со отворањето на нова изложба, насловена „Каде следно, Колумбо?“ во Националниот музеј за воздухопловство и вселена.[10]

Тие може да бидат џинови[уреди | уреди извор]

Алтернативната рок-група They Might Be Giants биле назначени од НАСА за „Музички амбасадор“ на Меѓународната година на вселената кога ги пребарувале архивите на НАСА за слики за нивниот албум „Аполо 18“. Насловот на албумот дошол директно од програмата Аполо на НАСА — чија последна мисија била Аполо 17.[11] Хармоникашот и пејач/текстописец Џон Линел на шега шпекулирал дека албумот со име Аполо 18 ќе бил поевтина алтернатива за реализирање на летот кон Месечината како дел од Меѓународната година на вселената, иако насловот на албумот бил избран пред вклучувањето на бендот кон ISY.[12] Како поддршка на прославата, на задната корица на албумот, уметнички дела и некои промотивни материјали се наоѓало логото на Меѓународната година на вселената. Линел објасни дека „[групата] би требало да биде вклучена во списоците на настани што се случуваат во врска со Меѓународната вселенска година... Со други зборови, на одреден месец тие ќе речат во некој град има ова предавање за вселенските телескопи, а потоа тука е и концертот „They Might Be Giants“.[13] Во друга пригода, сепак, тој истакнал дека „[не] сметаше дека повеќето луѓе слушнале дека ова е меѓународна вселенска година“.[14]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. 1,0 1,1 1,2 "Mission to Planet Earth". United Nations Chronicle, 29 no. 4. (December, 1992): 49. Academic Search Premier, EBSCOhost. Retrieved 2012-09-17.
 2. "PRESIDENT BUSH LAUNCHES INTERNATIONAL SPACE YEAR", a NASA ISY press release. January 24, 1992. Accessed here[мртва врска]. Retrieved 2012-09-17.
 3. 3,0 3,1 "Agreement reached on guidelines for nuclear power sources." United Nations Chronicle 27, no. 3 (September 1990): 35. Academic Search Premier, EBSCOhost. Retrieved 2012-09-17.
 4. Kingwell, Jeff. "International Space Year". Year Book Australia, 1992. Accessed through the Australian Bureau of Statistics. Retrieved 2012-09-18.
 5. Asia-Pacific International Space Year (ISY) Conference, Tokyo, Japan, Nov. 16-20, 1992, Proceedings. Vols. 1 & 2 abstract. Hosted on the Smithsonian/NASA Astrophysics Data System. Retrieved 2012-09-18.
 6. "From Russia, With Love: 'Peace Rocket' Heads to U.S. : Space: Craft is slated to splash down off Washington state with cargo of goodwill items." Los Angeles Times, November 16, 1992. Accessed on latimes.com. Retrieved 2012-09-17.
 7. Dietrich, Bill. "Space -- Rocketing Toward Peace". Seattle Times, November 22, 1992. Accessed here. Retrieved 2012-09-17.
 8. "PRESIDENT BUSH LAUNCHES INTERNATIONAL SPACE YEAR", a NASA ISY press release. January 24, 1992. Accessed here[мртва врска][мртва врска]. Retrieved 2012-09-17.
 9. Fisk, Lennard A. "Space science." National Forum 72, no. 3 (Summer92 1992): 20. Academic Search Premier, EBSCOhost. Retrieved 2012-09-17.
 10. "Where next, Columbus?" Futurist 24, no. 4 (July 1990): 47. Academic Search Premier, EBSCOhost. Retrieved 2012-09-17.
 11. Bresnick, Adam. "They Might Be Giants". Creem, May 1992.
 12. Schlosberg, Karen. "Giant Steps: Apollo 18 Goes Where No Band Have Gone Before". The Boston Phoenix. 20 May, 1992.
 13. Jackson, Joab. "How They Might Be Giants Became the House Band for NASA". New Route magazine, May 1992.
 14. Rumpus magazine, October 1992.

Понатамошно читање[уреди | уреди извор]