Меѓународна година на волонтерите

Од Википедија — слободната енциклопедија

Меѓународната година на волонтери била назначена за 2001 година од Генералното собрание на Обединетите нации. Иницијативата имала за цел зголемено признавање, олеснување, вмрежување и промовирање на волонтерството, да ги потенцира достигнувањата на милиони волонтери ширум светот кои го посветуваат своето време на служење на другите и да охрабрат повеќе луѓе на глобално ниво да се вклучат во волонтирање.

Потекло и цели[уреди | уреди извор]

Концептот за година на Обединетите нации за признавање на волонтерството првпат се појавил во системот на ООН на форумот за политика во Јапонија во 1996 година од страна на UNV и Универзитетот на Обединетите нации (UNU). Предлогот на јапонската влада од февруари 1997 година бил пренесен преку Генералниот секретар на ООН, ставен на дневен ред на Економскиот и социјален совет (ECOSOC) во јули 1997 година. ECOSOC, во својата резолуција 1977/44 од 22 јули 1997 година, му препорачала на Генералното собрание на ООН да ја усвои резолуцијата, со која 2001 година би се прогласила за Меѓународна година на волонтери. Генералното собрание на ООН, на 52-та седница на 20 ноември 1997 година во Резолуцијата 52/17,[1] ко-спонзорирана од 123 земји, ја донела резолуцијата на ECOSOC, со што ја прогласило 2001 година за Меѓународна година на волонтери. Програмата Волонтери на Обединетите нации (УНВ), дел од Програмата за развој на Обединетите нации (УНДП), била назначена во резолуцијата како меѓународна фокусна точка.[2][3]

Цели на IYV биле:

 • зголемено признавање на волонтерите и нивните придонеси
 • зголемено олеснување и поддршка на волонтерството
 • промовирање на достигнувањата на волонтерите
 • „привлекување повеќе барања за распоредување на волонтери, привлекување понуди за услуги од нови кандидати со цел подобрување на оперативните активности и генерално создавање клима на јавно и официјално мислење, дури и повеќе поддржувачка на доброволното дејствување“[4]

Администрација[уреди | уреди извор]

Шерон Капелинг-Алакија била Извршен координатор на волонтери на Обединетите нации за време на IYV 2001 година. Како меѓународна фокусна точка, UNV, со седиште во Бон, Германија, го презело водството во сите организирање и промовирање во врска со годината, на меѓународно ниво.[5]

Веб - страницата www.iyv2001.org, лансирана во декември 1998 година од страна на UNV,[3] обезбедила ресурси за организациите на Обединетите нации, невладините организации и владите на некој начин да ја препознаат годината. Ресурсите обезбедени од страницата вклучувале:

 • презентација на слајд за преглед на IYV
 • презентација на слајд на националните комитети на IYV
 • странична презентација за планирање
 • IYV банери / графики за мрежни места
 • предлози за локални активности и партнерства на IYV[6]

Логото на Годината било творба и придонес волонтер од аргентинската дизајнерка Сандра Рохас, и било обезбедено на шест официјални јазици на ООН, како и композитно лого што ги комбинирало сите шест во едно.[7]

Програми[уреди | уреди извор]

Генералниот секретар на ООН, Кофи Анан, ја отворил Годината во ноември 2000 година во Њујорк. Другите говорници на настанот биле Капелинг-Алакија; Филип VI од Шпанија (тогаш принц на Астурија; Надија Команеци, златен медалист на Олимписки игри; претставници од владите на Јапонија, Уганда и Бразил; д-р Астрид Хајберг, тогашен претседател на Меѓународната федерација на друштва на Црвен крст и Црвена полумесечина (IFRC) Анита Родик, тогашен извршен директор на The Body Shop; Бернард Кушнер, тогаш на УНМИК на Косово; Серхио Виеира де Мело, потоа на UNTAET во Источен Тимор; Волонтери на ООН од Филипини и Нигерија и претставници на НетАид.[8] Анан, исто така, го назначил поранешниот претседател на Гана, Џери Роулингс, како прва истакната личност на IYV, што помогнала во подигнувањето на профилот на милиони волонтери кои работеле за мир и развој низ целиот свет. Меѓу другите еминентни лица на Годината за оваа година биле престолонаследникот Филип, Родик и поранешниот извршен директор на Фондот Фондот за население на Обединетите нации (UNFPA), д-р Нафис Садик.[3]

На светската конференцијата за волонтери „Збор“ во Амстердам, во чест на IYV, Меѓународната асоцијација за волонтерски напори повторно издала ревидирана Универзална декларација за волонтерството, првпат издадена во 1990 година за време на Светската конференција за волонтери во Париз. „Оваа декларација го поддржува правото на секоја жена, маж и дете да се здружуваат слободно и да волонтираат без оглед на нивното културно и етничко потекло, вера, возраст, пол и физичка, социјална или економска состојба.“[9]

Одделни земји, исто така, создадале свои национални мрежни места на IYV, а низ целиот свет се одржале настани за промовирање на целите на Годината, како што е официјалниот настан за лансирање во Њујорк.[10][11]

Во САД, фондацијата „Бодови на светлината“ и Здружението на меѓународни јуниорски лиги (AJLI) соработувале за да го свикаат и да го водат Управувачкиот комитет на IYV САД. Членови на комитетот биле Националниот совет на волонтерски центри, Националниот совет за волонтирање на работното место, Здружението за волонтерска администрација, Националното здружение на родители и наставници и денот „направи разлика“. Мрежното место на САД Годината, www.iyv2001us.org, била отворена во септември 2000 година.[12]

На 29 март 2001 година, Администрацијата на поштата на Обединетите нации (UNPA) издала сет од шест комеморативни марки и картичка за сувенири во чест на IYV.[13]

Четири марки IYV 2001 биле издадени од Бутанската пошта на 15 јуни.[14]

Кралската австралиска кованица исковала паричка од 1 долар[15] да ја одбележи оваа пригода. Голем број на волонтерски организации (на пр Противпожарните служби во Јужна Австралија,[16] Службите за итни пари на Нов Зеланд[17] и Првата помош на Сент Андреј[18] удрија и издадоа медал во знак на сеќавање на IYV на своите доброволци.[19]

Чарлс, принцот од Велс го претставил дизајнот на 10-центи канадска циркуларна монета во чест на Годината во април 2001 година. Паричката се пуштила во оптек подоцна истата година. Произведена била од Royal Canadian Mint и била адаптирана од фотографијата обезбедена од March of Dimes.[20]

Според соопштението за печатот на UNV во октомври 2001 година, пратениците во Франција, Германија, Шпанија и Велика Британија донеле закон за волонтерство во 2001 година, а нови закони биле предложени во Аргентина, Колумбија, Еквадор, Мадагаскар, Мозамбик, Непал, Сенегал и Танзанија. Исто така, за оваа година, UNV и Независниот сектор го објавило „Мерење на волонтерството: Практичен пакет со алатки“, водич за истражување за мерење на економскиот придонес на волонтерството. Во соопштението се велело дека пакетот алатки бил адаптиран за употреба во Боцвана, Кина, Лаос, Казахстан и Монголија и дека истражувањето за волонтирање започнало во Камбоџа, Мадагаскар, Намибија, Шри Ланка и Танзанија.[21]

Поканети од UNV, музичари од целиот свет донирале и пишувале песни за волонтерството, доставувајќи ги до Годината за можно вклучување на мрежната страница IYV2001 и во ЦД. Избраните песни биле понудени преку мрежната страница за бесплатно преземање. UNV исто така понудиле ЦД со 27 песни на девет јазици, од музичари од 18 земји, во прослава на IYV. На ЦД-то учествувале јамајската реге-ѕвезда Тони Ребел, кој ја донирал песната „Не е се во парите“ и Португалецот Пауло де Карвало, кој ја донирал песната „Оди и стори“. Повеќето песни ги фалеле доблестите на волонтерите, но последната песна, од Дејв Гринфилд од Канада, требала да предизвика политичка дебата и да ги доведе во прашање социјалните проблеми за волонтерите.[22]

Комуникациската кампања на Обединетите бои на Бенетон за есента 2001 година била произведена во соработка со UNV и почестената IYV. Наместо професионални модели, во кампањата биле прикажани фотографии на волонтери, како што биле тетовиран поранешен член на улична банда, кој волонтирал во активности против насилство, млад адвокат кој се пријавил доброволно да ги промовира и брани човековите права, транс-родово лице кое доброволно сакало да дистрибуира кондоми меѓу проститутки и постара степ-танчерка која ги забавувала жителите во домовите за стари лица. Кампањата била промовирана низ цела Европа, САД, Јужна Америка и делови од Азија, во весници, списанија и билборди. Специјален број на списанието „Бои“ на Бенетон бил објавен за кампањата во ноември 2001 година.[23][24]

Последниот настан за оваа година од страна на UNV, Меѓународен симпозиум за волонтирање се одржал на 18–21 ноември 2001 г. во Женева, Швајцарија. На настанот присуствувале претставници од повеќето национални комитети на IYV и се обезбедиле работилници за дискутирање на резултатите од IYV 2001.[21][25]

Потоа, папата Јован Павле II издал изјава на 5 декември 2001 година, во која се истакнувало: „На крајот на годината, Обединетите нации посветени на волонтерската работа, сакам да изразам моја срдечна благодарност за вашата постојана посветеност, во секој дел од светот, во одењето да се сретнете со оние кои живеат во сиромаштија. Без разлика дали работите поединечно или сте собрани заедно во специјални здруженија, вие претставувате за деца, стари лица, болни, луѓе во тешка состојба, бегалци и прогонувани зрак надеж што го пробива мракот на осаменоста и ги охрабрува да ги надминат искушенијата на насилство и егоизмот.[26]

Генералното собрание го одбележало затворањето на Годината на 5 декември 2001 година со усвојување на резолуција за препораки за волонтерска акција, пофалби за тековните придонеси на сите волонтери во општеството и охрабрување на сите луѓе да се занимаваат повеќе со доброволни активности. Собранието, исто така, одлучило два пленарни состаноци на својата педесет и седма седница на 5 декември 2002 година, да бидат посветени на резултатот од IYV и неговото следење. Специфичните препораки за начините на кои владите и системот на ООН можеле да го поддржат волонтирањето се содржани во анексот на резолуцијата.[27]

Светски волонтерски активности на невладината заедница со седиште во Виена биле презентирани во Меѓународниот центар во Виена на 11 декември 2001 година по повод Годината 2001 и Меѓународниот ден на човековите права, заеднички организирани од Информативната служба на Обединетите нации Виена (УНИС) и КОНГО (Конференција на НВО во консултативна врска со ООН).[28]

Европска година на волонтирање[уреди | уреди извор]

Европската година на волонтирање (EYV) била во 2011 година, покрената од Европската комисија за да ги прослави волонтерските напори на Европејците и била избрана да кореспондира со 10-годишнината на IYV. Првично била иницијатива на Алијансата EYV 2011, неформален собир на мрежи на волонтери, како што се Каритас, Меѓународниот комитет на Црвениот крст и Европскиот младински форум. Адресата на мрежната страница беше www.europa.eu/voluntering, а страницата сега е архивирана на мрежната страница на Европската комисија.[29][30]

Меѓународна година на волонтери Плус 10[уреди | уреди извор]

Во 2011 година, десет години по IYV, во рамките на Генералното собрание на Резолуцијата 63/153 (2008)[31] на Обединетите нации IYV+10 била препозната и промовирана од страна на UNV за обнова на целите на оригиналната Година и да ги охрабри придонеси на луѓето на мир и Милениумски развојни цели преку волонтирање. Национални и меѓународни волонтери на ООН, како и волонтери на Интернет, биле регрутирани да ја поддржат работата на IYV+10, да ги зајакнат врските со засегнатите страни и партнерите на национално ниво и да ги следат иницијативите развиени во текот на годината. Активностите биле промовирани преку мрежната страница на UNV, www.worldvolunterweb.org. Во текот на првата половина на 2011 година, биле организирани серија од пет регионални консултативни состаноци во Еквадор (28–20 март), Турција (18–19 април), Филипини (3–4 мај) и Сенегал (30–31 мај за франкофонска Африка и 6–7 јуни за англофонска Африка). Овие настани обединиле стотици засегнати страни од граѓанското општество, приватниот сектор, националните власти и академската заедница, теренските единици на УНВ и други субјекти на Обединетите нации. Глобална конференција на тема „Волонтирање за одржлива иднина“ се одржала во Будимпешта на 15-17 септември во партнерство со Меѓународната федерација на друштва на Црвен крст и Црвена полумесечина (IFRC) и Меѓународната асоцијација за волонтерски напори (IAVE). Конференцијата ги обединила земјите-членки на ООН и организациите кои вклучувале волонтери, плус партнери од академијата и приватниот сектор. 64-тата Годишна конференција на ООН за ДПИ/НВО се одржала од 3-5 септември, домаќин на германската влада и Бон. Темата на настанот била „Одржливи општества, одговорни граѓани“.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. "Declaration of 2001 as International Year of Volunteers" published by UNV Архивирано на 5 октомври 2016 г. on November 20, 1997, accessed August 3, 2016
 2. "What is the International Year of Volunteers 2001?" published at www.iyv2001.org, version October 21, 2000, archived at Internet Archive, accessed August 3, 2016
 3. 3,0 3,1 3,2 "IYV 2001: A chronology" published at unv.org Архивирано на 6 октомври 2016 г., by UN Volunteers, accessed August 11, 2016
 4. "International Year of Volunteers 2001" published at worldvolunteerweb.org, accessed August 3, 2016
 5. "Background on the International Year of Volunteers 2001" published at www.iyv2001.org, version December 12, 2000, archived at Internet Archive, accessed August 3, 2016
 6. "The International Year of Volunteers toolkit" published at www.iyv2001.org, version December 5, 2000, archived at Internet Archive, accessed August 3, 2016
 7. "International Year of Volunteers logo" published at www.iyv2001.org, version October 3, 2001, archived at Internet Archive, accessed August 3, 2016
 8. "UN Secretary-General Kofi Annan to Open the International Year of Volunteers" published at www.iyv2001.org, version August 11, 2001, archived at Internet Archive, accessed August 3, 2016
 9. "The Universal Declaration on Volunteering", IAVE web site, accessed August 4, 2016
 10. "International Year of Volunteers in NYC; April is Volunteer Month" published at www.iyv2001.org, version November 12, 2001, archived at Internet Archive, accessed August 3, 2016
 11. "International Year of Volunteering kicks off" published at The Guardian, version December 6, 2000, accessed August 3, 2016
 12. "IYV 2001 U.S." published at iyv2001us.org, version December 18, 2000, archived at Internet Archive, accessed August 3, 2016
 13. "On 29 March 2001, the United Nations Postal Administration (UNPA) will issue a set of six commemorative stamps and a souvenir card on the theme "International Year of Volunteers"" published at www.iyv2001.org, version November 12, 2001, archived at Internet Archive, accessed August 3, 2016
 14. "Volunteer IYV Bhutan Stamps Launch - 15 June 2001" published at www.iyv2001.org, version November 12, 2001, archived at Internet Archive, accessed August 3, 2016
 15. https://www.ramint.gov.au/publications/international-year-volunteer-1-circulating-coin
 16. https://www.fire-brigade.asn.au/news_display.asp?Headline_ID=97
 17. „архивски примерок“. Архивирано од изворникот на 2020-11-02. Посетено на 2020-10-30.
 18. http://www.firstaid.org.au
 19. https://commons.wikimedia.org/wiki/File:2001_VSM.png
 20. "Prince Charles unveils the new circulation 10-cent circulation coin honouring volunteers" published at www.iyv2001.org, version November 12, 2001, archived at Internet Archive, accessed August 3, 2016
 21. 21,0 21,1 "UN Volunteer Year gains ground in fourth quarter" published at www.iyv2001.org, version March 19, 2002, archived at Internet Archive, accessed August 3, 2016
 22. "Songs celebrating volunteerism" published at www.iyv2001.org, version June 3, 2002, archived at Internet Archive, accessed August 3, 2016
 23. "Benetton launches new campaign in collaboration with UN Volunteers for the International Year of Volunteers" published at www.iyv2001.org, version October 6, 2001, archived at Internet Archive, accessed August 3, 2016
 24. VOLUNTEERS Colors Issue #46, published November 2001, accessed August 5, 2016
 25. "Final Report" published at icvolunteers.org, version April 2002, accessed August 3, 2016
 26. "MESSAGE OF JOHN PAUL II FOR UN YEAR OF VOLUNTEER WORK" published at the Vatican web site, accessed August 4, 2016
 27. "marking End of International Year of Volunteers, General Assembly Encourages All People to Become More Engaged in Voluntary Activities" published at United Nations, December 5, 2001, archived at Internet Archive, accessed August 3, 2016
 28. " INTERNATIONAL YEAR OF VOLUNTEERS 2001 AND THE INTERNATIONAL DAY OF HUMAN RIGHTS TO BE OBSERVED AT THE VIC" published at UNIS Vienna web site, 10 December 2001, accessed August 4, 2016
 29. "European Year of Volunteering" United Nations Regional Information Centre for Western Europe Архивирано на 23 јуни 2017 г., interview with John Macdonald, Head of Task Force for the European Year of Volunteering 2011, from the European Commission Directorate-General, accessed August 4, 2016
 30. European Year of Volunteering 2011 European Commission, EU Citizenship Portal, accessed August 4, 2016
 31. "General Assembly Resolution 63/153" published at www.undemocracy.com Архивирано на 21 октомври 2012 г., accessed August 3, 2016

Наводи[уреди | уреди извор]