Прејди на содржината

Меѓуврсје (езеро)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Меѓуврсје (езеро)
Меѓуврсје (езеро) - Езеро Меѓуврсје
Меѓуврсје (езеро) - Езеро Меѓуврсје
Езеро Меѓуврсје
Вид вештачко езеро
Главен дотек Западна Морава
Земји во сливот  Србија
Најг. длабочина 20
Водна зафатнина 0,0185

Меѓуврсје е најголемото вештачко езеро на Западна Морава, сместено на излезот од Овчарско-Кабларската Клисура.

Создавање[уреди | уреди извор]

Создадено е со изградба на бетонска брана за потребите на МХЕЦ Меѓуврсје, во Меѓуврсје, кај железничкиот мост, на трасата на поранешната пруга со тесен колосек Ужице - Чачак. Вкупниот волумен на акумулацијата е 18,5 милиони, додека обемот на употреблив простор е околу 5,6 милиони. Висината на езерото е 273 м, а најголемата длабочина е веднаш до фундаменталниот пропуст и е околу 20 м. При високи водостои, должината на езерото достигнува 11 и вкупен пад од 21,3 м. Областа на езерото е претежно ридска и пошумена, ретко населена, а самата акумулација, формирајќи меандри меѓу планините Овчар и Каблар, ја заокружува прекрасната слика и пејзаж покрај Морава. На десниот брег на езерото е изградена спортска риболовна патека долга 800 метри. Во непосредна близина се Овчар Бања и Овчарско-кабларското Езеро.[1] Испитувањето на тињата од дното на езерото Меѓуврсје покажа дека содржи многу манган (1000), бариум (0,285) и циркониум (0,250), а најмалку бариум (0,003), скандиум (0,010) и галиум (0,013).

Фауна[уреди | уреди извор]

Во езерото Меѓуврсје се идентификувани 96 видови планктонски организми. Повеќето укажуваат на умерено органско загадување на водата и може да се смета за бетамезосапробно. Бројот на видови риби е 19. Доминираат крапови (14 видови), кои можат да живеат во позагадена вода, во споредба со пастрмки, кои бараат чисти езера. Езерото е населено со амур чебачок, уклија, карас и американски сом. На брегот има мочуришни птици (штрк, гребен, голем корморан).[2]

Туристички вредности во областа[уреди | уреди извор]

Во ерозивната експанзија на устието на Бањски поток, во највозводниот дел на езерото Меѓуврсје, уредена е кампинг населба. Недалеку од него се наоѓа мотел со бензинска пумпа. Малку подалеку се туристичко-угостителските објекти и бањите на Овчар Бања, кој е познат по своите термоминерални извори и долгата традиција на бањско лекување. Овчар Бања е центар на здравствениот и туристичкиот туризам. Неколку десетици викендици беа изградени покрај езерото. На езерото е развиен викенд туризмот и спортскиот риболов. Планините и пештерите се места за средба на планинарите и спелеолозите. Третата недела од јули од 2005 година се организира еднодневна Овчарско-Кабларска регата од туристичко-забавен карактер со која се заокружуваат туристичките содржини на овој дел од Србија.[3]

На брегот на езерото Меѓуврсје, од двете негови страни, се наоѓаат познати, добро обновени и законски заштитени манастири. Тоа се: Воведение, Вознесение, Преображение, Сретенње, Света Троица, Благовештение, Илиња, Јовања, Свети Никола и Успение. Тие се скромни по димензии, архитектонски градби, фрески, икони, ризници, иконостаси, имоти и конаци, но претставуваат единствена целина, која се нарекува српска Света Гора.

Туристите можат да се релаксираат во некои од рестораните за рафтинг покрај брегот или да се прошетаат со брод по езерото. Покрај брегот на ова езеро, а во близина на главниот пат Чачак-Овчар Бања, туристите имаат на располагање ресторани.

Галерија[уреди | уреди извор]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „Језеро Међувршје“. УСР Моравица. Архивирано од изворникот на 04. 08. 2017. Посетено на 4. 8. 2017. Проверете ги датумските вредности во: |accessdate=, |archive-date= (help)
  2. Станковић, С. (2005), Језера Србије-лимнолошка монографија, Београд; pp. 106–107
  3. „12. Овчарско-кабларска регата“. Вести онлајн. Посетено на 4. 8. 2017. Проверете ги датумските вредности во: |accessdate= (help)

Надворешни врски[уреди | уреди извор]