Прејди на содржината

Мешани шуми на Родопските Планини

Од Википедија — слободната енциклопедија
Езерото Грас

Мешаните шуми на Родопските планински сочинуваат копнен екорегион во Европа дефинирани од WWF. Припаѓа во биомот на умерените широколисни и мешани шуми и во царството на Палеарктикот.

Географија[уреди | уреди извор]

Родопските планински мешани шуми ги покриваат повисоките делови на Балканските Планини, Родопите, Рила, Пирин, Витоша, Средна Гора, Огражден и Малешевијата, сместени речиси целосно во Бугарија, како и во некои соседни области во Грција, Северна Македонија и Србија . Тие се протегаат на површина од 31.600 км 2 и се заменети на пониските надморски височини со балканските мешани шуми.

Флора[уреди | уреди извор]

Бројот на видови на васкуларни растенија во екорегионот се проценува на 3.000. Долните површини се покриени со мешани листопадни шуми, а најмногу со европска бука, ориентален габер, европски габер и неколку видови даб. Во повисоките зони доминираат иглолисни шуми — Шкотски бор, босански бор, македонски бор, бугарска, сребрена, норвешка смрека и др. На повисоки надморски височини се сместени грмушки, Хит и алпскиот тундра.

Фауна[уреди | уреди извор]

Мешаните шуми на планината Родопи се засолниште за голем број загрозени видови цицачи, како што се кафените мечки, волците, европските борови куни, европските видри, дивите мачки и дивокозата. Почестите големи цицачи вклучуваат срна, диви свињи и лисици.

Повеќето европски птици грабливки можат да се најдат во регионот, вклучувајќи го реткиот источен царски орел, мршојадецот и белоглавиот мршојадец .

Заштитени подрачја[уреди | уреди извор]

Екорегионот на Родопските планинско мешани шуми има вкупно три национални паркови, сите од нив се наоѓаат во Бугарија, и тие се состојат од Национален парк Централен Балкан, Националниот парк Пирин, на УНЕСКО на светското културно наследство, како и Националниот парк Рила.

Наводи[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

  • „Rodope montane mixed forests“. Земски екорегиони. Светски фонд за природа (WWF). (англиски)