Мечеви за титулата светски првак во шах

Од Википедија — слободната енциклопедија
Вишванатан Ананд - актуелниот светски првак

Ова е список на мечеви од светското првенство во шах за титулата светски првак.

Победниците во секоја партија се наведени први. Записот (+x –y =z) означува дека првиот играч добил x партии, изгубил y партии, а z партии биле нерешени. на пример, во партијата Морфи-Андерсен (1858 г.), Морфи (+7 –2 =2) победил со седум добиени, две изгубени и две нерешени партии. Во случај на сосем нерешен резултат, првакот ја задржувал титулата.

Неофицијални натпревари[уреди | уреди извор]

Подоцнежни партии[уреди | уреди извор]

Официјални натпревари[уреди | уреди извор]

Емануел Ласкер - повеќекратен светски првак

Натпревари под ФИДЕ[уреди | уреди извор]

Заедничка титула[уреди | уреди извор]

Обединета титула (ФИДЕ)[уреди | уреди извор]

  • 2006 Крамник-Топалов (+3 -3 =6; Крамник победува со доигрување, +2 -1 =1)
  • 2007 Ананд (9 од 14 бода, двоен кружен турнир, 8 учесници)
  • 2008 Ананд-Крамник (+3 -1 =7)
  • 2010 Ананд-Топалов (+3 -2 =7)

Белешки[уреди | уреди извор]

  • а Некои сметаат дека овој натпревар не се играл за титула - погледајте тука. (англиски)

Наводи[уреди | уреди извор]

  • Davidson, Henry A. (1949, 1981). A Short History of Chess. McKay. ISBN 0-679-14550-8.
  • Barcza, Alföldy, Kapu: Die Weltmeister des Schachspiels. Хамбург 1975
  • Jens Enevoldsen: Verdens bedste Skak, Politiken (Данска) 1966

Предлошка:World Chess Championships