Мехмед Паша Бушатлија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Во близина на Оловната џамија се наоѓа почивалиштето на Мехмет Бушати

Мехмед Паша Бушатлија или Махмуд Паша, бил албански паша од фамилијата Бушати и полунезависен феудалец во Османлиското Царство. Откако ги елиминирал двете противнички фамили во Скадарската област се прогласил за паша и го основал Скадарскиот пашалук [1]. Како Паша владеел од 1768 - 1774 година. Неговата власт се проширила и во северозападниот дел на Македонија, во Охридско, Дебарско и Скопско. Спред венецијанскиот конзул од Драч, во 1772 годна Махмуд станал многу силен, а неговата власт се проширила до Битола и дека загосподарил со тврдините на Охрид и Елбасан [2].

Извори[уреди | уреди извор]

  1. Castellan 2002: 37: ayant éliminé deux familles rivales
  2. Историја на македонскиот народ, книга прва, издава нип Нова Македонија - заедница за издавачка дејност, книги, периодика и публицистика - Скопје, Скопје, 1969 година