Мефаил Шеху

Од Википедија — слободната енциклопедија
Мефаил Еипов
Mefail Eipov
Роден 1919
Зајас, СФРЈ
денес Македонија
Починал 1946
Тетовско, СФРЈ
денес Македонија
Познат Балист

Мефаил Еипов (роден во 1919 година во Зајас, Кичевско – починал во 1946 година во Тетовско) — организатор и водач на балистите во Западна Македонија во текот на Втората светска војна (1941–1944). Тој водач на балистите во Кичевската околија кога Италијанците го унапредиле во чин капетан, а потоа Германците го користиле и за свои цели. Учествувал во сите вооружени судири со македонските партизани на територијата на Кичевско и пошироко, како и во многубројните злосторства врз македонското население во селата во Кичевско (Кленоец, Попоец, Извор, Пополжани, Малкоец). Еипов бил убиен во судир со македонската војска[1][2][3]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Ристовски, Блаже, уред. (2009). „Еипов“. Македонска енциклопедија. , книга I (А-Љ). Скопје: МАНУ. стр. стр. 553. Text "series " ignored (help)
  2. Ѓорѓи Малковски, Профашистичките и колаборационистичките организации и групи во Македонија 1941–1944, Скопје, 1995
  3. Ѓорѓи Малковски, чките партии и организации во Македонија во Втората светска војна 1941–1944, Скопје, 2002