Метилококи

Од Википедија — слободната енциклопедија
Микроскопски приказ на Methylococcus capsulatus.

Метилококите (научно: Methylococcaceae) образуваат фамилија на протеобактерии кои заедно со фамилијата Crenotrichaceae се членови на редот Methylococcales. Тие се облигатни метанотрофни бактерии, што значи дека се способни да го искористуваат метанот како единствен извор на јаглерод за изградба на клетката (асимилација) и за добивање енергија (со оксидација на метанолот за раст). Ова е еколошки мошне важна група на бактерии бидејќи го разградуваат стакленичкиот гас метан.

Клетките се стапче- или коковидни. Некои се јавуваат во вид на клеточни ланци. Некои видови образуваат цисти како мирувачки стадиум.

Метаболизам[уреди | уреди извор]

Метанотрофните бактерии се подгрупа на метилотрофните бактерии. Метанот се метаболизира со помош на ензимот монооксигеназа (ММО). Со помош на овој ензим се оксидира метанот до метанол, а добиената енергија се пренесува до респираторната низа при што се произведува ATP.

Бактериите од родовите Methylobacter, Methylococcus и Methylosphaera се исто така способни да го врзуваат азотот.

Систематика[уреди | уреди извор]

Бактеријата Crenothrix polyspora може исто така што го оксидира метанот. Анализата на нејзините 16S rRNA секвенци покажуваат висок афинитет кон Methylobacter psychrophilus [1].

Денес во оваа фамилија се наоѓаат следните родови [2]:

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Stoecker, K. et al (2006): Cohn’s Crenothrix is a filamentous methane oxidizer with an unusual methane monooxygenase In: Proceedings of the National Academy of Sciences USA (PNAS) 103(7), S. 2363–2367; PMID 16452171; PDF (freier Volltextzugriff, engl.)
  2. J.P. Euzéby: List of Prokaryotic Names with Standing in Nomenclature [1] Архивирано на 12 јануари 2008 г.