Метастаза

Од Википедија — слободната енциклопедија
Метастаза
СинонимиМетастатска болест
Илустрација на хематогена метастаза
СпецијалностОнкологија

Метастазирање е ширење на патоген агенс од иницијалната или примарна локација до различно или секундарно место во телото на домаќинот;[1] терминот обично се однесува на метазирање на канцероген тумор.[2] Новозафатените патолошки места се нарекуваат метастази.[3][4] Генерално се разликува од инвазијата, што претставува директно проширување и пенетрација на канцер-клетки во соседните ткива.[5]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. "Metastasis", Merriam–Webster online, accessed 20 Aug 2017.
  2. „What is Metastasis?“. Cancer.Net. 2 February 2016.
  3. Klein CA (September 2008). „Cancer. The metastasis cascade“. Science. 321 (5897): 1785–7. doi:10.1126/science.1164853. PMID 18818347. S2CID 206515808.
  4. Chiang AC, Massagué J (December 2008). „Molecular basis of metastasis“. The New England Journal of Medicine. 359 (26): 2814–23. doi:10.1056/NEJMra0805239. PMC 4189180. PMID 19109576.
  5. „Invasion and metastasis“. Cancer Australia. 2014-12-16. Посетено на 2018-10-26.