Метаморфоза

Од Википедија — слободната енциклопедија
Метаморфоза на инсектите

Метаморфозабиолошки процес со кој животно физички се развива по раѓање или испилување, вклучувајќи и видливо и релативно нагло менување на телесната структура на клеточниот раст на животното и клеточната диференцијација. Некои инсекти, риби, мекотели и ракови се подложени на метаморфоза, која често е придружена со промена на изворот на исхрана или однесувањето. Животните што минуваат низ метаморфоза се нарекуваат метаморфозни животни. Животните може да се поделат на видови кои се подложени на целосна метаморфоза („Холометаболизам"), нецелосна метаморфоза ("хемиметаболизам"), или нема метаморфоза ("аметаболизам").

Научното користење на терминот е технички прецизно и не се применува на општите аспекти на клеточниот раст, вклучувајќи го и брзиот пубертет. Референциите за "метаморфоза" за цицачите се непрецизни и само колоквијални, но историско идеалистички идеи за трансформација и монадалогија, како во метаморфоза на растенијата , влијаеле врз развојот на идеите за еволуција.

Хормонална контрола[уреди | уреди извор]

Кај инсектите растот и метаморфозата се контролирани од хормони синтетизирани од ендокрина жлезда во близина на предниот дел на телото. Невросекреторните клетки во мозокот на инсектите лачат хормон, прототорацикотропен хормон, кој ги активира прототорните жлезди, кои лачат друг хормон, обично екдисонот.

Инсекти[уреди | уреди извор]

Сите три категории на метаморфоза може да се најдат во разновидноста на инсектите, вклучувајќи ја и ("аметаболијата"), нецелосната или делумната метаморфоза ("хемиметаболија") и комплетната метаморфоза ("холометаболија"). Додека метеоролошките инсекти покажуваат многу мала разлика меѓу ларвите и возрасните форми, и хемометаболните и холометаболните инсекти имаат значителни морфолошки и бихејвиолошки разлики помеѓу ларвите и возрасните форми, најзначајна е инклузијата, во холометаболусните организми, на пупа.

Развој и терминологија[уреди | уреди извор]

Во целосната метаморфоза инсектот поминува низ четири различни фази, кои произведуваат возрасен инсект кој не личи на ларвата. Во некомплетна метаморфоза, инсектот не поминува низ целосна трансформација, туку наместо тоа, тој преминува од нимфа до возрасен инсект со тоа што ќе го испие својот егзоскелет додека расте.

Два вида на метаморфоза

Еволуција[уреди | уреди извор]

Најраните форми на инсекти покажале директен развој на (аметаболизмот). Хемиметаболизните инсекти вклучуваат лебарки, скакулци, и вилински коњчиња.[1][2]

Предложени се бројни хипотези за да се објасни еволуцијата на холометаболијата, главно центрирајќи се врз тоа дали хемометаболните форми на интермедијација се хомологни на куполна форма.

Во поново време, научното внимание се сврте кон карактеризирање на механистичката основа на метаморфозата во однос на неговата хормонална контрола, преку карактеризирање на просторни и временски обрасци на хормонска експресија во однос на метаморфоза во широк спектар на инсекти.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Slama; Williams (1965). „Juvenile hormone activity for the bug Pyrrhocoris apterus“ (PDF). Proceedings of the National Academy of Sciences. 54 (2): 411–414. doi:10.1073/pnas.54.2.411. PMC 219680. Архивирано од изворникот (PDF) на 2016-03-05. Посетено на 2018-06-15.
  2. Singh, Amit; Konopova, Barbora; Smykal, Vlastimil; Jindra, Marek (2011). „Common and Distinct Roles of Juvenile Hormone Signaling Genes in Metamorphosis of Holometabolous and Hemimetabolous Insects“. PLoS ONE. 6 (12): e28728. doi:10.1371/journal.pone.0028728. ISSN 1932-6203. PMC 3234286. PMID 22174880. отворен пристап — бесплатно за читање