Метален прстен

Од Википедија — слободната енциклопедија
Метален прстен, не’рѓосувачки челик, приближно 2004.
Метален прстен, железна верзија, приближно 2005.

Металниот Прстен е прстен кој е носен од повеќе инженери од Канада и претставува симбол и потсетник за обврските и Инженерската етика. Носењето на прстенот е незадолжителен стремеж, бидејќи не е предуслов за станување на професионален инженер. Прстенот се доделува на церемонија развиена со асистенција од Rudyard Kipling и познат како The Ritual of the Calling of an Engineer,[1] одржано од институција наречена The Corporation of the Seven Wardens Inc./Société des Sept Gardiens inc.

Материјал и дизајн[уреди | уреди извор]

Металниот Прстен може да биде направен од ковано железо или од не’рѓосувачки челик.[2] Прстените се давани на церемонии што се одржувале во поедини универзитети, секој доделен како еден од 25 кампови на корпорацијата на Седумте чувари. Денес, церемониите во сите кампови низ Канада, освен кампот во Торонто, го имаат комплетно стопирано доделувањето на прстени направени од железо, и се заменети со не’рѓосувачки челик. Во кампот во Торонто, поединечните церемонии се одржувани во University of Waterloo, University of Toronto, Ryerson University, York University и University of Ontario Institute of Technology, продолжuvaat да ги обезбедуваат корисниците со избор на прстени направени од ковано железо или од не’рѓосувачки челик.

Многу веруваат, неправилно, дека прстените се направени од челик од столбовите од првиот Квебешки мост, кој се срушил за време на изградбата во 1907. Седумдесет и пет градежни работници загинале со падот на мостот како резултат на лошиот план и дизајн од надлежниот инженер.[3] Овие недоразбирања може да имаат корени во вообичаената практика на приложување како симбол на инженерски неуспех, како завртка од тој мост, како синџир кој е држан од учесниците во ритуалот. Rudyard Kipling, кој ја напишал заклетвата, потенцира дека прстенот е алегорија сам по себе да биде груб, не измазнет и како што прстенот нема почеток и крај. Нема докази дека постои некоја посебна историја за изворот на "Студеното железо" (од именувањето на инженерската церемонија) за прстенот, ниту некакви намери дека требало да постојат. Легендата за остатоците од Квебешкиот мост сè уште постои во Канада.[2]

Железниот прстен е носен на малиот прст ("pinky") на работната (доминантна) рака; тоа ќе биде левата рака за левучар.[2] Таму, аспектите дејствуваат како остар потсетник за неговата обврска како инженер, бидејќи може да се влече по површината за пишување додека инженерот пишува или црта. Ова е особено точно на неодамна должен инженери, чие прстени носат остар, unworn, аспекти. Протоколот диктира дека прстените треба да се вратат од страна на пензионирани инженери или од страна на семејствата на починатите инженери. Некои кампови нудат претходно должни или "искусни" прстени, но сега тие се ретки поради медицински и практични компликации.

Прстенот сам по себе е мал и дискретен, дизајниран како постојан потсетник, а не парче од накит. Прстените првично биле правени рачно со груба надворешна површина. Современиот машински дизајн на прстенот е уникатен, потсетник на рачната изработка. Дванаесет полукружни аспекти се врежани на врвот и на дното од надворешната површина, со граница од две половини од еден аспектен полупречник.

Ритуалот на станувањето инженер[уреди | уреди извор]

Ритуалот на станувањето на инженер е церемонија каде што металните прстени се давани на инженери кои се обврзуваат самите на највисок професионализам и скромност во својата професија. Тоа е симбол кој го одразува моралот, етиката и професионалната посветеност направено од инженерот кој го носи прстенот. Церемониите се приватни настани без публицитет. Покани се даваат на најинтересните локални инженери и професионалци од страна на учесниците. За некои училишта, поканата за присуство на церемонијата е отворена за секој од инженерската професија, а необврзаните инженери не можат да присуствуваат на церемонијата. Некои инженери избираат да го добијат прстенот од роднина или ментор, давајки и на церемонијата личен допир.

Прифатеност во други држави[уреди | уреди извор]

Врз основа на металниот прстен во Канада, слични програми се започнати во САД, каде што Редот на инженерите[4] беше пронајден во 1970, спроведува прстенови церемонии во некои од факултетите во САД, во кој примачот на прстенот потпишува "Обврска за инженер"[5] и добива Инженерски прстен со не’рѓосувачки челик (кој за разлика од Канадскиот метален прстен, може да биде мазен и неизбрусен).

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. "The Ritual of the Calling of an Engineer ", The Corporation of the Seven Wardens Inc, Retrieved April 4, 2010
  2. 2,0 2,1 2,2 Compiled by Dr. J. Jeswiet, "Information Relevant to the Iron Ring Ceremony Архивирано на 6 јули 2011 г.", November 22, 2001; Retrieved April 4, 2010
  3. "Engineer-in-Residence/ Iron Ring Архивирано на 6 јули 2011 г.", Professional Engineers Ontario, Retrieved April 4, 2010
  4. "About The Order ", Order of the Engineer.org, Retrieved April 4, 2010
  5. "Obligation of the Engineer[мртва врска]", 62 KB, American Society of Civil Engineers, April 30, 2004; Retrieved April 4, 2010

Надворешни врски[уреди | уреди извор]