Месија (Клопшток)

Од Википедија — слободната енциклопедија

Месијата, херојска песна, е религиозен еп во 20 кантони на Фридрих Готлиб Клопшток од 1773 година. Авторот е првиот писател што користел континуиран хексаметар во германската литературна историја и на тој начин се потпира на еповите на Хомер ( Илијада и Одисеја ). Содржината на Месијата во Германија ја отвора епохата на сентименталност .