Месар

Од Википедија — слободната енциклопедија
Месар во САД

Месар[1] или касап[2] – лице што се занимава со колење добиток, обработка и преработка на месото и продажба на преработеното месо. Месарите може да бидат вработени во супермаркети, кланици или месарници.

Месарот како мотив во уметноста[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „месар“Дигитален речник на македонскиот јазик
  2. „касап“Дигитален речник на македонскиот јазик
  3. Никола Гелевски и Владимир Мартиновски (приредувачи), Џинџуџе во земјата на афионите: Антологија на македонскиот краток расказ. Скопје: Темплум, 2022, стр. 90.