Мерсенови прости броеви

Од Википедија — слободната енциклопедија
Графикон на бројот на цифри во најголемиот познат Мерсенов прост број по година – електронска ера. Вертикалната скала е логаритамска по бројот на цифри, така што е функција во вредноста на простиот број.

Мерсенови прости броевипрости броеви во облик .

Не е познато дали овие броеви ги има во конечен број се бесконечно многу. На 7 јануари 2016 година. е пронајден, досега најголемиот, 49. Мерсенов прост број кој за , има 22.338.618 цифри.[1] Името го добиле по математичарот Марин Мерсен.

За Мерсеновите прости броеви[уреди | уреди извор]

Познато е дека може да биде прост само ако и е прост. Имено, ако е сложен, тогаш може да се најдат природни броеви и , поголеми од еден, за кои важи . Меѓутоа, тогаш е делив со така што тој број е сложен.

Примери[уреди | уреди извор]

. . .

Наводи[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]