Мери Роналд Бисет

Од Википедија — слободната енциклопедија

Мери Роналд Бисет (англиски: Mary Ronald Bisset; 10 април 1876 - 20 јануари 1953) — лекарка и мисионерка.[1] Откако ги добила медицинските дипломи, заминала во Бивани, Пенџаб, Индија, каде била медицинска мисионерка. Таа обезбедила грижа за девојчиња и жени и помогнала да се воспостави болница за жени во Бивани. Таа лекувала пациенти за време на епидемиите и се обидувала да ја намали стапката на смртност при породување. Во 1931 година ѝ бил доделен медалот „Каисар и Хинд“ за јавна служба во Индија.

Медицинска и мисионерска кариера[уреди | уреди извор]

Бисет добила диплома за медицина во 1905 година од Абердинскиот универзитет.[2] [3] Таа била хирург за очи и акушер.[4]

Во 1907 година, Бисет отишла во Бивани, Пенџаб, Индија.[5] [6] Таа била една од првите жени што работеше како медицинска мисионерка во Индија.[1] Таа пристигнала како ново крило во болницата. Покрај грижата за луѓето со проблеми со окото и породилните случаи, таа лекувала пациенти и за време на епидемии.[7] Во 1910 и 1911 година, во Палвал се појавила епидемија на која Бисет работела со д-р Јанг во женската болница во Палвал за лекување на околу 600 пациенти. Двете лекарки биле медицински мисионери од Зенана кои вршеле ампутации и други неопходни операции.[8]

Таа се обидела да ја намали стапката на болести и смрт при породување. Бисет напишала дека пуперпералната сепса е вообичаена поради нехигиенски услови, како што се валкани постелнини и крпи што се користеле при породување. Верувајќи дека циркулирачкиот воздух е лош, жените биле затворени во просториите, кога бил запален оган за да се загрее просторијата, без оглед на времето, и секоја можност за циркулирање на воздухот беше блокирана. На жените им било забрането да пијат вода или млеко ако развијат пуерперална сепса, поради загриженост за гноен исцедок.[9]

Бисет помогнала да се надгледува изградбата на болница за жени во Бивани, која беше отворена есента во 1921 година.[10] Во 1931 година, таа работеше во Бивани во болницата „Зенана Баптистичка мисија“ . Таа и помогна на д-р Елен Фарер да обезбеди медицинска нега за девојчиња и жени. Двете жени биле наградени со сребрен и златен медал Каисар-и-Хинд .[1]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. 1,0 1,1 1,2 „Missionaries in the Honours List“. The Guardian. 2 January 1931. стр. 12. Посетено на May 23, 2020.
  2. Aberdeen University Review (англиски). Aberdeen University Press. 1954. стр. 208.
  3. Murray, Janet Horowitz; Stark, Myra (2017-01-06). The Englishwoman's Review of Social and Industrial Questions: 1905 (англиски). Routledge. стр. PT220. ISBN 978-1-315-39524-1.
  4. Oldfield, Sybil (2001). Women Humanitarians: A Biographical Dictionary of British Women Active Between 1900 and 1950 : 'doers of the Word' (англиски). Continuum. стр. 23. ISBN 978-0-8264-4962-7.
  5. 129th Annual Report of the Baptist Missionary Society, London: The Society at the Carey Press, 31 March 1921, стр. 78
  6. Aberdeen University Review (англиски). Aberdeen University Press. 1914. стр. 100.
  7. Causton, Mary I.M. (1951). For the Healing of the Nations (PDF). London: The Carey Kingsgate Press Ltd. стр. 96.
  8. Causton, Mary I.M. (1951). For the Healing of the Nations (PDF). London: The Carey Kingsgate Press Ltd. стр. 93–94.
  9. Moorshead, R. Fletcher (1926). The Way of the Doctor: A Study in Medical Missions (PDF). London: The Carey Press. стр. 132–134.
  10. 129th Annual Report of the Baptist Missionary Society, London: The Society at the Carey Press, 31 March 1921, стр. 58