Меренга

Од Википедија — слободната енциклопедија
Павлова, десерт на база на меренга од Нов Зеланд и австралиско потекло

Меренга е вид на десерт често поврзани со француската, италијанската, швајцарската и полската кујна, традиционално направен од изматени белки од јајца и шеќер, а понекогаш и кисела состојка како лимон или оцет. Во јајцата може да се додаде и сол, брашно или желатин. Клучот за формирање на добра меренга е формирањето на крути врвови со денатурирање на протеинот овалбумин (протеин во белките од јајцето) преку механичко смолкнување.