Мензура

Од Википедија — слободната енциклопедија
Различни големини на мензури: 10mL, 25mL, 50mL и 100mL

Мензура е цилиндричен градуиран сад за мерење на волумен на течности.[1][2][3] Може да бидат со различна големина. Големите мензури вообичаено се прават од полипропилен поради неговата хемиска отпорност или полиметилпентен поради неговата транспарентност, што ги прави полесни и помалку кршливи од стаклото.

Изразот ад мензурам (лат. ad mensuram) значи „спрема мерката и тежината“.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Нешић, С. & Вучетић, Ј. 1988. Неорганска препаративна хемија. Грађевинска књига: Београд.
  2. Предлошка:РајковићАналитичкаХемија
  3. R. Mihajlović, Kvantitativna hemijska analiza (praktikum), Kragujevac, 1998.