Менгџијанг

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Обединета автономна монголска влада (1936-1939)
Менгџијанг обединета автономна влада (1939-1945)
Mengkiang
Марионетска држава на Јапонија

1936 - 1945


Знаме

Карта на Менгџијанг
Главен град Жангџијаку
Јазици монголски, јапонски
Државно уредување Марионетска држава
Историја
 -  Основана 1936
 -  Замрела 1945

Менгџијанг (кинески:蒙疆 / 蒙疆 - Měngjiāng/ Meng-chiang) била марионетска држава во Внатрешна Монголија контролирана од Јапонската Империја. Таа се состоела од тогашните монголски провинции Чахар и Суијуан, што денес одговара со централниот дел на Внатрешна Монголија. Често е наречена Менгкукуо, според друга марионетска држава на Јапонија- Манџурија. Главен град бил Жангџијаку и со државата владеел Демчугдонгруб.

Историја на Монголија
Mongol dominions1.jpg
Пред Џингис Кан
Монголско царство
Ханати
- Чагатајски ханат
- Златна Орда
- Илханат
- Династија Јуен
Тимуридско царство
Могулско царство
Кримски ханат
Сибирски ханат
Ѕунгари
Династија Чинг
Република Кина
Монголска Народна Република (Надворешна Монголија)
Современа Монголија
Менгџијанг (Внатрешна Монголија)
Народна Република Кина (Внатрешна Монголија)
Бурјатска Монголија
Калмичка Монголија
Хазарски Монголци
Ајмачки Монголци
Хронологија
уреди