Меморијал за предавање на клучевите

Од Википедија — слободната енциклопедија
Меморијал за предавање на клучевите во Калемегдан, Белград, Србија.

Меморијал за предавање на клучевите во Белград, Србија, го означува местото каде што на 6 април 1867 година, клучевите на градот од неколкуте српски тврдини му биле дадени на кнезот Михаило Обреновиќ од страна на Турците Османлии. Тој момент бил важен чекор кон српското меѓународно признавање со Берлинскиот конгрес во 1878 година. Меморијалот бил прогласен за заштитено историско обележје во 1991 година, а го штити Република Србија.

Историја[уреди | уреди извор]

Меморијалот за примопредавање на клучевите го означува местото на Калемегдан каде што е направено свеченото, симболично, предавање на клучевите на тврдините Белград, Смедерево, Шабац и Кладово, претставувал материјален доказ кој индиректно ја изразува важноста на настанот во српската историја. Симболичното предавање на клучевите на овие градови, од десната страна на главниот влез на Калемегдан, проследено со принцот Михаило Обреновиќ примен во Цариград, на 30 март 1867 година. Указот на турскиот султан Абдулазиз од првиот, што кнезот на српскиот народ и градови ги доставил на грижа и управување. Враќањето на градовите, иако останаа другите српски вазални обврски, како што се оддавањето почит на возвишената порта и држењето турски знамиња, значеше надминување на уште една пречка за добивање целосна независност; со тоа започна нова фаза во животот на Србите.

Спомен[уреди | уреди извор]

За стогодишнината од настанот бил создаден споменик со цел да се одбележи местото за идните генерации. Бел мермерен блок, создаден од Михаило Паоновиќ, бил поставен во 1967 година, со резбарен цртеж на А. Срефановиќ. Прославата ја придружувала оваа прилика.[1]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Kalemegdan Архивирано на 4 март 2016 г..

Надворешни врски[уреди | уреди извор]