Прејди на содржината

Мембрански напаѓачки комплекс

Од Википедија — слободната енциклопедија
Мембрански напаѓачки комплекс

Мембрански напаѓачки комплекс (MAC, од англиски: membrane attack complex) е структура која типично се формира на површината на клеточните мембрани од патогените клетки како резултат на активација на системот на комплементот на домаќинот. Мембранскиот напаѓачки комплекс формира трансмембрански канали. Овие канали ја нарушуваат клеточната мембрана на целните клетки, што води до нивна лиза и смрт.

MAC се состои од подединиците C5b, C6, C7, C8 и неколку молекули на C9.

Повеќе белковини учествуваат во изградбата на MAC. Активираниот C5b се врзува за C6 при што се формира C5b-6 коплекс, потоа за C7 формирајќи C5b-6-7 комплекс. C5b-6-7 комплексот се врзува за C8, кој се состои од три синџири (алфа, бета и гама), при што се формира C5b-6-7-8 комплекс. C5b-6-7-8 последователно се врзува за C9[1][2][3] и делува како катализатор во полимеризацијата на C9.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Stanley KK, Marazziti D, Eggertsen G, Fey GH (1988). „Relationships between the gene and protein structure in human complement component C9“. Biochemistry. 27 (17): 6529–6534. doi:10.1021/bi00417a050. PMID 3219351.
  2. Stanley KK, Luzio JP, Tschopp J, Kocher HP, Jackson P (1985). „The sequence and topology of human complement component C9“. EMBO J. 4 (2): 375–382. PMC 554196. PMID 4018030.
  3. Fey GH, Hugli TE, Podack ER, Gehring MR, Kan CC, DiScipio RG (1984). „Nucleotide sequence of cDNA and derived amino acid sequence of human complement component C9“. Proc. Natl. Acad. Sci. U.S.A. 81 (23): 7298–7302. doi:10.1073/pnas.81.23.7298. PMC 392133. PMID 6095282.