Мелотов каталог

Од Википедија — слободната енциклопедија
Мелотов каталог
Melotte 20.jpg
Вид пописАстрономски каталог Edit this on Wikidata
Наречен поФилибер Жак Мелот Edit this on Wikidata
Објавен1915 Edit this on Wikidata
Страница на Ризницата Поврзано на Ризницата

Мелотов каталог (англиски: Melotte catalogue) — астрономски каталог на 245 ѕвездени јата изготвен од британскиот астроном Филибер Жак Мелот. Објавен е во 1915 г. под насловот „Каталог на ѕвездени јата прикажани на сликите од Френклин-Адамсовиот каталог“ (A Catalogue of Star Clusters shown on Franklin-Adams Chart Plates).[1] Телата од каталогот се означени со „Мелот“ (Melotte), како на пр. „Мелот 20“. Застарените претставки се од обликот Mel + каталошки број, како на пр. „Mel 20“.[2]

Накратко[уреди | уреди извор]

Мелотови тела кои воедно се Месјеови[уреди | уреди извор]

Мелотовиот каталог опфаќа 55 тела кои се дел од Месјеовиот каталог:

Мелотови тела кои воедно се Колдвелови[уреди | уреди извор]

Мелотовиот каталог е изработен 80 години пред познатиот Колдвелов каталог. Мелотовиот содржи 37 тела кои се опфатени во него:

Мелотови тела[уреди | уреди извор]

Мелотов
број
NGC/IC
број
Други имиња Слика Вид на тело Соѕвездие Прив.
велич.
Mel 1 NGC 104 47 Тукан The globular star cluster 47 Tucanae.jpg збиено јато Тукан 4,1
Mel 2 NGC 188 NGC 0188 DSS.jpg расеано јато Кефеј 10,0
Mel 3 NGC 288 NGC 0288 DSS.jpg збиено јато Вајар 9,4
Mel 4 NGC 362 NGC 362 - Potw1643a.tif збиено јато Тукан 6,4
Mel 5 NGC 371 NGC 371.jpg расеано јато Тукан
Mel 6 NGC 436 NGC 0436 DSS.jpg расеано јато Касиопеја 8,8
Mel 7 NGC 457 ET, Був NGC457.jpg расеано јато Касиопеја 6,4
Mel 8 NGC 581 NGC 0581 DSS.jpg расеано јато Касиопеја 7,4
Mel 9 NGC 654 NGC 654,VdB6,LDN 1332,1334,1337 (Cassiopeia).jpg расеано јато Касиопеја 6,5
Mel 10 NGC 659 NGC 659.png расеано јато Касиопеја 7,9
Mel 11 NGC 663 NGC663HunterWilson.jpg расеано јато Касиопеја 7,1
Mel 12 NGC 752 NGC 752.png расеано јато Андромеда 5,7
Mel 13 NGC 869 h Персеј од Двојното Јато NGC869NGC884.jpg расеано јато Персеј 3,7
Mel 14 NGC 884 χ Персеј од Двојното Јато NGC869NGC884.jpg расеано јато Персеј 3,8
Mel 15 IC 1805 Melotte15HunterWilson.jpg расеано јато Касиопеја 6,5 [3]
Mel 16 NGC 1027 NGC 1027.png расеано јато Касиопеја 6,7
Mel 17 NGC 1039 M34a.jpg расеано јато Персеј 5,5
Mel 18 NGC 1245 NGC 1245 (8158753203).jpg расеано јато Персеј 8,4
Mel 19 NGC 1261 Ngc 1261.jpg збиено јато Часовник 8,6
Mel 20
Алфа Персеј Melotte 20.jpg расеано јато Персеј 1,2
Mel 21 NGC 1342 NGC 1342.png расеано јато Персеј 6,7
Mel 22
Плејади Pleiades large.jpg расеано јато Бик 1,6
Mel 23 NGC 1528 Ngc1528-RGB-crop.jpg расеано јато Персеј 6,4
Mel 24 IC 361 расеано јато Жирафа 11,7 [4]
Mel 25
Хијади Hyades.jpg расеано јато Бик 0,5
Mel 26 NGC 1647 (palle)NGC 1647.jpg расеано јато Бик 6,4
Mel 27 NGC 1664 NGC1664.jpg расеано јато Кочијаш 7,6
Mel 28 NGC 1746 NGC 1758.jpg астеризам Бик 6,1
Mel 29 NGC 1807 NGC 1807-1817.png астеризам Орион, Бик 7,4
Mel 30 NGC 1851 PIA07908.jpg збиено јато Гулаб 7,3
Mel 31
расеано јато Кочијаш
Mel 32 NGC 1857 NGC 1857 DSS.jpg расеано јато Кочијаш 7,0 [5]
Mel 33 NGC 1893 NGC 1893 DSS.jpg расеано јато Кочијаш 7,5
Mel 34 NGC 1904 A snowstorm of stars.jpg збиено јато Зајак 8,6
Mel 35 NGC 1907 IC 405 - IC 410 - M38 dss B (18857141595).jpg расеано јато Кочијаш 8,2
Mel 36 NGC 1912 M38 Open Cluster.jpg расеано јато Кочијаш 7,4
Mel 37 NGC 1960 M36 2mass.jpg расеано јато Кочијаш 6,3
Mel 38 NGC 2099 M37a.jpg расеано јато Кочијаш 6,2
Mel 39 NGC 2126 NGC 2126 DSS.jpg расеано јато Кочијаш
Mel 40 NGC 2158 M35atlas.jpg расеано јато Близнаци 8,6
Mel 41 NGC 2168 M35atlas.jpg расеано јато Близнаци 5,1
Mel 42 NGC 2192 NGC 2192 DSS.jpg расеано јато Кочијаш 10,9 [6]
Mel 43 NGC 2194 NGC 2194 DSS.jpg расеано јато Орион 8,5
Mel 44 NGC 2204 NGC 2204 DSS.jpg расеано јато Големо Куче 8,6
Mel 45 NGC 2215 NGC 2215 DSS.jpg расеано јато Еднорог 8,5 [7]
Mel 46 NGC 2243 NGC 2243 DSS.jpg расеано јато Големо Куче 9,4 [8]
Mel 47 NGC 2244 Сателит Rosette Nebula in Monoceros.jpg расеано јато Еднорог 4,8
Mel 48 NGC 2259 NGC 2259.jpg расеано јато Еднорог 10,8 [9]
Mel 49 NGC 2264 Новогодишна Елка NGC 2264 Christmas Tree Nebula.jpg расеано јато Еднорог 3,9
Mel 50 NGC 2266 NGC 2266.jpg расеано јато Близнаци 9,5
Mel 51 NGC 2281 NGC 2281.png расеано јато Кочијаш 7,2
Mel 52 NGC 2287 M41 AOFPK.jpg расеано јато Големо Куче 5,0
Mel 53 NGC 2298 NGC 2298.jpg збиено јато Крма 9,3
Mel 54 NGC 2301 NGC 2301 DSS.jpg расеано јато Еднорог 6,3
Mel 55 NGC 2304 NGC 2304 DSS.jpg расеано јато Близнаци 10,0
Mel 56 NGC 2309 NGC 2309 DSS.jpg расеано јато Еднорог 10,5
Mel 57 NGC 2314 NGC 2314 DSS.jpg галаксија Жирафа 12,2 [10]
Mel 58 NGC 2323 M50a.jpg расеано јато Еднорог 7,2
Mel 59 NGC 2324 NGC 2324 DSS.jpg расеано јато Еднорог 7,9
Mel 60 NGC 2335 NGC 2335 DSS.jpg расеано јато Еднорог 9,3
Mel 61 NGC 2345 NGC 2345 DSS.jpg расеано јато Големо Куче 8,1
Mel 62 NGC 2353 расеано јато Еднорог 7,1 [11]
Mel 63 NGC 2355 NGC 2355 DSS.jpg расеано јато Близнаци 9,7
Mel 64 NGC 2360 Каролинино Јато NGC 2360 DSS.jpg расеано јато Големо Куче 9,1
Mel 65 NGC 2362 Тау Големо Куче Starshine in Canis Major NGC 2362.tif расеано јато Големо Куче 3,8
Mel 66
расеано јато Крма 7,8 [12]
Mel 67 NGC 2421 NGC 2421 DSS.jpg расеано јато Крма 9,0
Mel 68 NGC 2422 Eso1441a.jpg расеано јато Крма 4,3
Mel 69 NGC 2420 NGC 2420 DSS.jpg расеано јато Близнаци 10,0
Mel 70 NGC 2423 NGC 2423 DSS.jpg расеано јато Крма 7,0
Mel 71
расеано јато Крма 7,1 [13]
Mel 72
расеано јато Еднорог 10,1 [14]
Mel 73 NGC 2432 NGC 2432 DSS.jpg расеано јато Крма 10,2 [15]
Mel 74 NGC 2439 NGC 2439.png расеано јато Крма 7,1
Mel 75 NGC 2437 Messier 46 - NGC 2437.jpg расеано јато Крма 6,6
Mel 76 NGC 2447 Messier object 093.jpg расеано јато Крма 6,5
Mel 77 NGC 2455 NGC 2455 DSS.jpg расеано јато Крма 10,2 [16]
Mel 78 NGC 2477 NGC2477.jpg расеано јато Крма 5,7
Mel 79 NGC 2489 NGC 2489 DSS.jpg расеано јато Крма 9,3
Mel 80 NGC 2506 NGC 2506.png расеано јато Еднорог 8,9
Mel 81 NGC 2509 NGC 2509 DSS.jpg расеано јато Крма 9,3
Mel 82 NGC 2516 Јужни Јасли NGC 2516.jpg расеано јато Кобилица 3,3
Mel 83 NGC 2539 NGC 2539.png расеано јато Крма 8,0
Mel 84 NGC 2547 Star cluster NGC 2547.jpg расеано јато Едро 5,0
Mel 85 NGC 2548 M48a.jpg расеано јато Водна Змија 5,5
Mel 86 NGC 2567 NGC 2567 DSS.jpg расеано јато Крма 8,4
Mel 87 NGC 2627 NGC 2627 DSS.jpg расеано јато Компас 8,4
Mel 88 NGC 2632 Јасли Bf64580dfb9f301a0949e60106526057.1824x0 q100 watermark watermark opacity-10 watermark position-6 watermark text-Copyright Intihuatana.jpg расеано јато Рак 3,9
Mel 89 NGC 2635 NGC 2635 DSS.jpg расеано јато Компас 11,2 [17]
Mel 90 NGC 2658 NGC 2658 DSS.jpg расеано јато Компас 9,2
Mel 91 NGC 2659 NGC 2659 DSS.jpg расеано јато Едро 9,8
Mel 92 NGC 2660 NGC 2660 DSS.jpg расеано јато Едро 8,8 [18]
Mel 93 NGC 2670 NGC 2670 DSS.jpg расеано јато Едро 9,2
Mel 94 NGC 2682 M067.jpg расеано јато Рак 7,4
Mel 95 NGC 2808 NGC 2808 HST.jpg збиено јато Кобилица 6,2
Mel 96 NGC 2818 NGC 2818 DSS.jpg расеано јато Компас 9,9
Mel 97 IC 2488 расеано јато Едро 7,4
Mel 98 NGC 3114 NGC 3114.jpg расеано јато Кобилица 4,5
Mel 99 NGC 3201 NGC 3201.jpg збиено јато Едро 6,9
Mel 100 NGC 3293 Eso1422a.jpg расеано јато Кобилица 6,2
Mel 101
расеано јато Кобилица 8,0 [19]
Mel 102 IC 2602 Тета Кобилица The Southern Pleiades (IC 2602).jpg расеано јато Кобилица 1,6
Mel 103 NGC 3532 Желбовен Бунар Eso1439a.jpg расеано јато Кобилица 3,4
Mel 104 IC 2714 расеано јато Кобилица 8,2
Mel 105
расеано јато Кобилица 8,5 [20]
Mel 106 NGC 3680 NGC 3680 DSS.jpg расеано јато Кентаур 8,6
Mel 107 NGC 3766 Star cluster NGC 3766.jpg расеано јато Кентаур 4,6
Mel 108 NGC 3960 NGC 3960 2MASS.jpg расеано јато Кентаур 8,8
Mel 109 NGC 4103 NGC 4103.png расеано јато Јужен Крст 7,4
Mel 110 NGC 4349 NGC 4349.png расеано јато Јужен Крст 8,0
Mel 111
Коса ComaCluster.jpg расеано јато Береникина Коса 2,9
Mel 112 NGC 4372 NGC 4372 in Musca.jpg збиено јато Мува 9,9
Mel 113 NGC 4590 Messier 68 Hubble WikiSky.jpg збиено јато Водна Змија 9,7
Mel 114 NGC 4755 Кутија за Накит A Snapshot of the Jewel Box cluster with the ESO VLT.jpg расеано јато Јужен Крст 4,2
Mel 115 NGC 4833 A sky full of stars NGC 4833.jpg збиено јато Мува 7,8
Mel 116 NGC 4852 расеано јато Кентаур 8,9 [21]
Mel 117 NGC 5024 Messier53 - SDSS DR14 (panorama).jpg збиено јато Береникина Коса 8,3
Mel 118 NGC 5139 Омега Кентаур Omega Centauri by ESO.jpg збиено јато Кентаур 3,9
Mel 119 NGC 5272 M3aHunterWilson.jpg збиено јато Ловечки Кучиња 6,2
Mel 120 NGC 5281 NGC 5281.png расеано јато Кентаур 5,9
Mel 121 NGC 5286 NGC 5286 hlsp acsggct hst acs-wfc R606 hst 13297 B336.png збиено јато Кентаур 7,6
Mel 122 NGC 5316 NGC 5316.png расеано јато Кентаур 6,0
Mel 123 NGC 5460 NGC 5460.png расеано јато Кентаур 5,6
Mel 124 NGC 5466 NGC5466.jpg збиено јато Воловар 10,5
Mel 125 NGC 5617 NGC 5617.png расеано јато Кентаур 6,3
Mel 126 NGC 5634 NGC 5634 Hubble WikiSky.jpg збиено јато Девица 9,5
Mel 127 NGC 5662 NGC 5662.png расеано јато Кентаур 7,7
Mel 128 NGC 5715 расеано јато Шестар 9,8
Mel 129 IC 4499 Potw1431a.jpg збиено јато Рајска Птица 9,8
Mel 130 NGC 5822 NGC 5822.png расеано јато Волк 6,5
Mel 131 NGC 5823 NGC 5823.png расеано јато Шестар 8,6
Mel 132 NGC 5897 NGC5897-NRGBhi.jpg збиено јато Вага 8,4
Mel 133 NGC 5904 M5--LRGB2 898x688.jpg збиено јато Змија 5,7
Mel 134 NGC 5927 NGC 5927 hst 11664 R815G555B390.png збиено јато Волк 8,0
Mel 135 NGC 5946 NGC 5946 hst 11628 R555B438.png збиено јато Рамнило 8,4
Mel 136 NGC 5986 NGC 5986 Hubble WikiSky.jpg збиено јато Волк 7,6
Mel 137 NGC 5999 расеано јато Рамнило 9,0
Mel 138 NGC 6005 расеано јато Рамнило 10,7 [22]
Mel 139 NGC 6025 NGC 6025.jpg расеано јато Јужен Триаголник 6,0
Mel 140 NGC 6067 NGC 6067.png расеано јато Рамнило 6,5
Mel 141 NGC 6087 S Рамнило NGC 6087 full.png расеано јато Рамнило 5,4
Mel 142 NGC 6093 A Swarm of Ancient Stars - GPN-2000-000930.jpg збиено јато Скорпија 7,3
Mel 143 NGC 6101 NGC 6101.jpg збиено јато Рајска Птица 9,2
Mel 144 NGC 6121 M4HunterWilsonNew.jpg збиено јато Скорпија 5,4
Mel 145 NGC 6124 NGC 6124 large.png расеано јато Скорпија 6,3
Mel 146 NGC 6134 расеано јато Рамнило 8,8
Mel 147 NGC 6144 NGC 6144 hlsp acsggc HST 10775 R814 B 606.png збиено јато Скорпија 9,0
Mel 148 NGC 6171 Messier 107 Hubble WikiSky.jpg збиено јато Змијоносец 7,8
Mel 149 NGC 6192 расеано јато Скорпија 8,5
Mel 150 NGC 6205 Збиено јато во Херкул M13 (Hercules globular cluster).jpg збиено јато Херкул 5,8
Mel 151 NGC 6218 Messier12.jpg збиено јато Змијоносец
Mel 152 NGC 6216 расеано јато Скорпија
Mel 153 NGC 6231 NGC6231 Chandra.jpg расеано јато Скорпија
Mel 154 NGC 6235 збиено јато Змијоносец
Mel 155 NGC 6242 NGC 6242.png расеано јато Скорпија
Mel 156 NGC 6253 расеано јато Олтар
Mel 157 NGC 6254 M10HunterWilson.jpg збиено јато Змијоносец
Mel 158 NGC 6259 расеано јато Скорпија
Mel 159 NGC 6266 M62HunterWilson.jpg збиено јато Змијоносец
Mel 160 NGC 6273 M19HunterWilson.jpg збиено јато Змијоносец
Mel 161 NGC 6281 NGC 6281.png расеано јато Скорпија
Mel 162 NGC 6284 NGC 6284 hst 05899 R555G439B336.png збиено јато Змијоносец
Mel 163 NGC 6287 NGC 6287 hst 06561 R814G555B439.png збиено јато Змијоносец
Mel 164 NGC 6293 NGC 6293 hst 12516 R814G555B390.png збиено јато Змијоносец
Mel 165 NGC 6304 NGC6304atlas c.jpg збиено јато Змијоносец
Mel 166 NGC 6318 расеано јато Скорпија
Mel 167 NGC 6333 Messier object 009.jpg збиено јато Змијоносец
Mel 168 NGC 6341 M92HunterWilson.jpg збиено јато Херкул
Mel 169 IC 4651 The rich star cluster IC 4651.jpg расеано јато Олтар
Mel 170 NGC 6352 NGC 6352.jpg збиено јато Олтар
Mel 171 NGC 6356 NGC 6356 hst 07470 R555B439.png збиено јато Змијоносец
Mel 172 NGC 6362 The globular star cluster NGC 6362.jpg збиено јато Олтар
Mel 173 NGC 6366 NGC 6366 HST 10775 R814B606.png збиено јато Змијоносец
Mel 174 NGC 6388 The globular cluster NGC 6388 observed by the European Southern Observatory.jpg збиено јато Скорпија
Mel 175 NGC 6402 M14HunterWilson.jpg збиено јато Змијоносец
Mel 176 NGC 6397 Opo0742b.tif збиено јато Олтар
Mel 177 NGC 6400 NGC 6400.png расеано јато Скорпија
Mel 178 NGC 6405 Пеперутка M6a.jpg расеано јато Скорпија 4,2
Mel 179 IC 4665 IC 4665.png расеано јато Змијоносец
Mel 180 NGC 6441 NGC 6441 HST 10775 R814B606.png збиено јато Скорпија
Mel 181 NGC 6451 расеано јато Скорпија
Mel 182 NGC 6469 расеано јато Стрелец
Mel 183 NGC 6475 Птоломеево Јато Messier7.jpg расеано јато Скорпија 3,3
Mel 184 NGC 6494 Messier object 023.jpg расеано јато Стрелец 5,9
Mel 185 NGC 6496 NGC 6496.jpg збиено јато Скорпија 8,6
Mel 186
Mel 186.png расеано јато Змијоносец 3,0 [23]
Mel 187 NGC 6520 Cluster NGC 6520 and the strangely shaped dark cloud Barnard 86.jpg расеано јато Стрелец 7,6
Mel 188 NGC 6531 M21a.jpg расеано јато Стрелец
Mel 189 NGC 6535 Potw1452a.tif збиено јато Змија
Mel 190 NGC 6539 NGC 6539.jpg збиено јато Змија
Mel 191 NGC 6541 NGC 6541 hst 12516 R814G555B390.png збиено јато Јужна Круна
Mel 192 NGC 6544 NGC 6544 Hubble WikiSky.jpg збиено јато Стрелец
Mel 193 NGC 6553 NGC 6553 Hubble WikiSky.jpg збиено јато Стрелец
Mel 194 NGC 6558 NGC 6558 HST 9799 R814B606.png збиено јато Стрелец
Mel 195 NGC 6569 NGC 6569 hst 08118 R555B439.png збиено јато Стрелец
Mel 196 NGC 6584 NGC 6584.jpg збиено јато Телескоп
Mel 197 NGC 6603 Caustiche.jpg расеано јато Стрелец
Mel 198 NGC 6611 Eagle Nebula from ESO.jpg расеано јато Змија
Mel 199 NGC 6624 NGC 6624 Hubble WikiSky.jpg збиено јато Стрелец
Mel 200 NGC 6626 Messier28.jpg збиено јато Стрелец
Mel 201 NGC 6633 NGC 6633.png расеано јато Змијоносец
Mel 202 NGC 6637 Messier 69 -Lhlsp acsggct hst acs-wfc ngc6637 606-AB R814B435.png збиено јато Стрелец
Mel 203 NGC 6642 Standing out from the Crowd.jpg збиено јато Стрелец
Mel 204 IC 4725 M025.jpg расеано јато Стрелец
Mel 205 NGC 6645 NGC 6645.jpg расеано јато Стрелец
Mel 206 NGC 6649 NGC 6649.jpg расеано јато Штит
Mel 207 NGC 6652 збиено јато Стрелец
Mel 208 NGC 6656 M22HunterWilson.jpg збиено јато Стрелец
Mel 209 NGC 6664 NGC 6664.png расеано јато Штит
Mel 210 IC 4756 IC 4756.png расеано јато Змија
Mel 211 NGC 6681 Messier 70 Hubble WikiSky.jpg збиено јато Стрелец
Mel 212 NGC 6694 Messier 026 2MASS.jpg расеано јато Штит
Mel 213 NGC 6705 Дива Патка Eso1430a.jpg расеано јато Штит 5,8
Mel 214 NGC 6709 NGC 6709 large.png расеано јато Орел
Mel 215 NGC 6712 NGC 6712 439 555 675 814 Wiki.jpg збиено јато Штит
Mel 216 NGC 6715 Messier 54 HST.jpg збиено јато Стрелец
Mel 217 NGC 6723 NGC 6723 Hubble WikiSky.jpg збиено јато Стрелец
Mel 218 NGC 6752 Голем Паун Star cluster NGC 6752.jpg збиено јато Паун 5,4
Mel 219 NGC 6760 збиено јато Орел
Mel 220 NGC 6779 M56HunterWilson.jpg збиено јато Лира
Mel 221 NGC 6809 M55HunterWilson.jpg збиено јато Стрелец
Mel 222 NGC 6811 NGC 6811.png расеано јато Лебед
Mel 223 NGC 6819 NGC 6819.png расеано јато Лебед
Mel 224 NGC 6830 NGC 6830.jpg расеано јато Лисица
Mel 225 NGC 6834 Ngc 6834.jpg расеано јато Лебед
Mel 226 NGC 6838 M71.jpg збиено јато Стрела
Mel 227
расеано јато Октант
Mel 228 NGC 6864 Messier 75 -hst11628 10 08723 43-Lasinh ABR555B438log.png збиено јато Стрелец
Mel 229 NGC 6866 NGC 6866.png збиено јато Лебед
Mel 230 NGC 6934 NGC 6934 Hubble WikiSky.jpg збиено јато Делфин
Mel 231 NGC 6939 NGC 6939.png расеано јато Кефеј
Mel 232 NGC 6940 NGC 6940 AOFPK.jpg расеано јато Лисица
Mel 233 NGC 6981 M72 Hubble WikiSky.jpg збиено јато Водолија
Mel 234 NGC 7078 M15Hunter.jpg збиено јато Пегаз
Mel 235 NGC 7089 M2a.jpg збиено јато Водолија
Mel 236 NGC 7092 M39atlas.jpg расеано јато Лебед
Mel 237 NGC 7099 Messier 30 (captured by the Hubble Space Telescope).jpg збиено јато Јарец 7,7
Mel 238 NGC 7209 NGC 7209.jpg расеано јато Гуштер 7,7
Mel 239 IC 1434 IC 1434.jpg расеано јато Гуштер
Mel 240 NGC 7243 NGC 7243 .jpg расеано јато Гуштер 6,4
Mel 241 NGC 7245 расеано јато Гуштер
Mel 242 NGC 7492 збиено јато Водолија
Mel 243 NGC 7654 M52atlas.jpg расеано јато Касиопеја 5,0
Mel 244 NGC 7762 расеано јато Кефеј
Mel 245 NGC 7789 Каролинина Роза, Бела Роза NGC7789HunterWilson.jpg расеано јато Касиопеја 6,7

Грешки[уреди | уреди извор]

Мелотовиот список содржи извесни грешки:

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. Melotte, P. J. "A Catalogue of Star Clusters shown on Franklin-Adams Chart Plates", MmRAS, 1915
 2. „melotte 20“. sim-id. Посетено на 24 јуни 2020.
 3. „ic 1805“. sim-id. Посетено на 26 јуни 2020.
 4. „ic 361“. sim-id. Посетено на 26 јуни 2020.
 5. „ngc 1857“. sim-id. Посетено на 26 јуни 2020.
 6. „ngc 2192“. sim-id. Посетено на 26 јуни 2020.
 7. „ngc 2215“. sim-id. Посетено на 26 јуни 2020.
 8. „ngc 2243“. sim-id. Посетено на 26 јуни 2020.
 9. „ngc 2259“. sim-id. Посетено на 26 јуни 2020.
 10. „Revised NGC Data for NGC 2314“. spider.seds.org. Посетено на 16 јули 2020.
 11. „NGC 2353“. sim-id. Посетено на 15 јули 2020.
 12. „Mel 66“. sim-id. Посетено на 16 јули 2020.
 13. „Mel 71“. sim-id. Посетено на 16 јули 2020.
 14. „Mel 72“. sim-id. Посетено на 16 јули 2020.
 15. „ngc 2432“. sim-id. Посетено на 16 јули 2020.
 16. „ngc 2455“. sim-id. Посетено на 16 јули 2020.
 17. „NGC 2635“. sim-id. Посетено на 16 јули 2020.
 18. „NGC 2660“. sim-id. Посетено на 16 јули 2020.
 19. „Mel 101“. sim-id. Посетено на 16 јули 2020.
 20. „Mel 105“. sim-id. Посетено на 16 јули 2020.
 21. „NGC 4852“. sim-id. Посетено на 16 јули 2020.
 22. „NGC 6005 -- Open (galactic) Cluster“. SIMBAD. Centre de Données astronomiques de Strasbourg. Посетено на 17 август 2015.
 23. „Cl Melotte 186“. sim-id. Посетено на 12 јули 2020.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]