Прејди на содржината

Медицинар

Од Википедија — слободната енциклопедија
Ѕвезда на животот

Зборот медицинар е термин за личност која се занимава со медицината. Под ова се подразбира доктор, медицински студент и понекогаш волонтери кои се медицински обучени поединечни учесници во ургентни центри, како што е болничар или итна медицинска помош.

Меѓу лекарите во Велика Британија, терминот "medic" укажува на некој кој го следел „медицинскиот“ пат во кариерата на постдипломско стручно оспособување акредитиран од колеџ за лекари, како што е кардиологијата или ендокринологијата, за разлика од хируршкиот дел од специјализацијата акредитирана од колеџ на хирурзи. 

Видови[уреди | уреди извор]

Германски воен болничар пружа прва помош на ранет војник за време на Битката за Франција, 1940

Зборот „медицинар“ може да се користи и да се однесува и на луѓето во следните улоги:

  • Лекар во ургентен центар, лекар (М.Д. или Д.О.) кој има специјализирана постдипломска обука за итна дијагностика и третман 
  • Медицински воен техничар, војник со специјална воена обука во рамките на медицински корпус на британската армија 
  • Воен лекар (кај различни народи) 
  • Морнар кој е обучен за пружање прва помош на припадниците на вооружените сили на САД  
  • 4N0X1, воздухопловен итен медицински техничар 
  • 68W, порано 91W и 91A / B, воена специјалност за специјалисти за здравствена заштита на армијата на САД (воен лекар)