Мегакариоцит

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Мегакариоцит
WVSOM Megakaryocytes.JPG
Два мегакариоцити во коскената срцевина (малку подолу од центарот)
Податоци
Назнаки
Латински megakaryocytus
Код TH H2.00.04.3.05003
TH H2.00.04.3.05003

Мегакариоцитите се клетки во коскената срцевина од кои настануваат крвните плочки, кои се неопходни за коагулацијата на крвта. 1 од 10 000 клетки во коскената срцевина е мегакариоцит. Дијаметарот им изнесува 50-100 μm.