Мајско дрво

Од Википедија — слободната енциклопедија
Танцување околу мајското дрво во Амеберг, Шведска

Мајско дрво е висока дрвена шипка подигната како дел од разни европски фолклорни фестивали, околу кои често се случува танцувачки марионет.

Фестивалите можат да се појават на првиот мајски ден (1 мај) или педесеттиот ( Витцун ), иако во некои земји таа се подигнува во средина на лето . Во некои случаи е постојана знаменитост која се користи само за време на фестивалот, иако може да се подига специјално за одредена цел, пред повторно да се симне.

Првенствено пронајдена во рамките на народите од германското јазично семејство и на соседните области на кои тие влијаеле, неговото потекло останува непознато, иако се претпоставува дека првичното значење потекнува од германскиот паганство на железното време и раните средновековни култури. Традицијата преживеала Христијанизација, иако го изгубила оригинално значење што го имала; други научници откриле дека обичајот се издигнал како дел од средновековната христијанска Европа.[1] Тоа е документирано во многу делови од Европа низ периодите на средновековниот и раниот модерен период, иако станала помалку популарна во XVIII и XIX век. Денес, традицијата сè уште се забележува во некои делови од Европа и меѓу европските заедници во Америка.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Hutton, Ronald (1996). Stations of the Sun: A History of the Ritual Year in Britain (англиски). Oxford University Press. стр. 233–235. ISBN 9780198205708.