Мајор Сјовол

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Мајор Сјовол ( швед. изг. [maj ˈɧø̂ːval] ; 25 септември 1935 година – 29 април 2020 година) била шведски автор и преведувач. Најпозната е по нејзините книги за полицискиот детектив Мартин Бек . Таа ги напишала книгите во соработка со нејзиниот партнер Пер Вахло .

Биографија[уреди | уреди извор]

Мајор Сјовол била ќерка на Маргит Тробак и извршниот директор Вил Сјовол. [1]

По завршувањето на училиштето Сјовол била вработена во издавачите на Åhlén & Åkerlunds помеѓу 1954 и 1959 година, издавачите на Wahlström & Widstrands помеѓу 1959 и 1961 година и потоа издавачите на Esselte помеѓу 1961 и 1963 година. [2]

Сјовол била најпозната по соработката со нејзиниот партнер Пер Вахло на серија од десет романи за подвизи на Мартин Бек, полициски детектив во Стокхолм . [3] Тие напишаа и неколку романи одделно. [4] Во 1971 година, четвртата од книгите на Бек, Полицаецот што се смее (превод на Den skrattande polisen, првично објавена во 1968 година) ја освои наградата Едгар од Мистериозните писатели на Америка за најдобар роман; книгата била адаптирана и во филмот „Полицаецот што се смее“ со Волтер Матау во главната улога. [3] Во 2013 година, Сјовол ја добила петтата Ленинова награда . [5]

По смртта на Вахло, таа продолжила да работи како преведувач, пишувајќи колумни за списанија и како автор. [6] Со данскиот автор Бјарне Нилсен во 1989 година ја објавила книгата Dansk Intermezzo . [7] Во 1990 година, таа и авторот Томас Рос го објавија трилерот Kvinnan som liknade Грета Гарбо . [8]

Личен живот[уреди | уреди извор]

Сјовол се омажила за својот прв сопруг, уредникот на списанието Гунар Исаксон, во 1955 година, а тие се развеле во 1958 година. [1] Таа повторно се омажила во 1959 година со фотографот Ханс Џеј Флодквист; тие се разведеле во 1962 година. [1]

Сјовол имала 13-годишна врска со Вахло, која траела до неговата смрт во 1975 година [9]

Сјовол починала на 29 април 2020 година, на 84-годишна возраст по продолжено боледување. [10]

Библиографија[уреди | уреди извор]

Романи на Мартин Бек напишани со Пер Вахло[уреди | уреди извор]

  • Розеана (1965) [11]
  • Mannen som gick upp i rök (1966) [11]
  • Mannen på balkongen (1967) [11]
  • Den skrattande polisen (1968) [11]
  • Brandbilen som försvann (1969) [11]
  • Полис, полис, потатизам (1970) [11]
  • Den vedervärdige mannen från Säffle (1971) [11]
  • Det slutna rummet (1972) [11]
  • Polismördaren (1974) [11]
  • Terroristerna (1975) [11]

Други книги[уреди | уреди извор]

  • Dansk Intermezzo (1989). Роман на Мартин Бек напишан со Бјарн Нилсен. [12]
  • Kvinnan som liknade Грета Гарбо (1990). Напишано заедно со Томас Рос . [11]
  • Sista resan och andra berättelser (2007). [11] Збирка раскази напишани од Sjöwall и Wahlöö. [12]

Адаптации[уреди | уреди извор]

Книгите за Мартин Бек биле адаптирани во неколку успешни филмови, а Бек бил портретиран од неколку од најпознатите шведски актери. [13] Најпознатиот портрет на Бек бил на актерот Питер Хабер, кој се појави во 42 филма во улогата. [14]

Наводи[уреди | уреди извор]

 

Дополнително читање[уреди | уреди извор]

  • Maj Sjöwall at Svenskt kvinnobiografiskt lexikon

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

  1. 1,0 1,1 1,2 „Författaren Maj Sjöwall död“. Dagens Nyheter. 29 April 2020. Посетено на 30 April 2020. Грешка во наводот: Неважечка ознака <ref>; називот „auto“ е зададен повеќепати со различна содржина.
  2. „928 (Vem är det : Svensk biografisk handbok / 1977)“. runeberg.org. Посетено на 30 April 2020.
  3. 3,0 3,1 „Författaren Maj Sjöwall död“. Svenska Dagbladet. 29 April 2020. Посетено на 30 April 2020.
  4. „Sweden's crime writers too interested in love, says Maj Sjöwall“. The Guardian. 14 August 2013. Посетено на 29 April 2020.
  5. „Maj Sjöwall | Leninpriset“ (англиски). leninpriset.se. Посетено на 3 March 2020.
  6. Eklund, Stefan (18 June 2010). „Deckardam“. Svenska Dagbladet. Посетено на 30 April 2020.
  7. SL, TAI GABE DIGITALA (29 April 2020). „Muere la escritora Maj Sjöwall, pionera de la novela negra nórdica“. naiz. Посетено на 30 April 2020.
  8. „Kvinnan som liknade Greta Garbo av Maj Sjöwall“. LitteraturMagazinet. Посетено на 30 April 2020.
  9. The queen of crime The Observer 22 November 2009
  10. „Maj Sjöwall: 'Nordic noir' pioneer, author of the Martin Beck series, dies aged 84“. The Guardian. 29 April 2020. Посетено на 30 April 2020.
  11. 11,00 11,01 11,02 11,03 11,04 11,05 11,06 11,07 11,08 11,09 11,10 11,11 „Beck-författaren Maj Sjöwall har gått bort“. SVT Nyheter (шведски). 29 April 2020. Посетено на 29 April 2020. Грешка во наводот: Неважечка ознака <ref>; називот „SVTObituary“ е зададен повеќепати со различна содржина.
  12. 12,0 12,1 „Maj Sjöwall“. Nationalencyklopedin. Посетено на 30 April 2020.
  13. „Sju av de viktigaste "Beck" – filmerna“. Expressen. Посетено на 30 April 2020.
  14. „BEKRÄFTAT: Det blir fyra nya Beck-filmer – då har de premiär“. Aftonbladet. Посетено на 30 April 2020.