Мајкопски курган

Од Википедија — слободната енциклопедија

Мајкопскиот курган — археолошко наоѓалиште во Русија. Го ископал Николај Веселовски во 1897 година во близина на Мајкоп, Јужна Русија. Тоа е епоним на културата на раното бронзено време на Северен Кавказ.

Курганот имал висина од околу 10 м и обем од околу 200 м. Откриен е гроб на претпоставен крал свештеник со богати гробни блага со златни и сребрени фигури од бикови како и два гроба на жени. Наодите се зачувани во музејот Ермитаж.

Литература[уреди | уреди извор]

  • Филип П. Бетанкур, Алатките за бакар „Маикоп“ и нивната врска со метаматската криза, американски весник за археологија (1970)
  • Филип Л. Кол, Изработката на бронзеното време Евроазија, светска археологија во Кембриџ (2007), ISBN 978-0-511-26695-9, стр. 73 г.
  • Брајан Мареј Фаган, „Оксфордскиот придружник на археологијата“ (1996), ISBN 0-19-507618-4, стр. 398 година

Надворешни врски[уреди | уреди извор]