Прејди на содржината

Мајкл Газанига

Од Википедија — слободната енциклопедија
Мајкл Газанига
Роден(а)12 декември 1939
 САД
ПолињаПсихологија
Невронаука
Мајкл Газанига

Мајкл Газанига (англиски: Michael S. Gazzaniga; роден на 12 декември, 1939) е професор по психологија на Калифорнискиот универзитет во Санта Барбара (University of California, Santa Barbara) каде го раководи новиот SAGE Центар за проучување на умот. Тој е еден од водечките истражувачи на когнитивната невронаука, научна дисциплина која ги проучува невралните основи на умот. Член е на Американската академија на науките и уметностите, Институтот за медицина и Националната академија на науките.

Во 1961 г. Газанига дипломирал на колеџот Дармут (Dartmouth College), а во 1964 г. се здобил со докторска титула (Ph.D.) по психологија на Калифорнискиот институт за технологија (California Institute of Technology) каде што работел под раководство на Роџер Спери со примарна одговорност да иницира истражувања кај луѓе со split-brain. Со неговите подоцнежни истражувања Газанига ги збогати нашите сознанија за Латерализација на мозочните функции и меѓусебното комуницирање на мозочните полутопки.

Издавачката кариера на Газанига опфаќа книги за општата читателска јавност: The Social Brain, Mind Matters, Nature's Mind, The Ethical Brain and Who's in Charge?. Уредник е на The Cognitive Neurosciences III од MIT Press во која пишуваат скоро 200 научници и претставува референтен извор од областа. Негова најнова монографија е Who's in Charge?: Free Will and the Science of the Brain, издадена во 2011 година.

Газанига ги основа Центрите за когнитивна невронаука на Калифорнискиот универзитет во Дејвис (University of California, Davis) и Дармут колеџот, Институтот за невронаука како и Часописот за Когнитивна невронаука (Journal of Cognitive Neuroscience) каде што е одговорен уредник. Газанига беше член на претседателскиот совет за биоетика (President's Council on Bioethics). Исто така, беше директор на проектот за законодавството и невронауката (Law and Neuroscience Project), проект кој ја проучува поврзаноста помеѓу овие две дисциплини.

Публикации[уреди | уреди извор]

  • Gazzaniga, Michael S. (1970). The Bisected Brain. New York: Appleton-Century-Crofts. ISBN 978-0390352781.
  • Gazzaniga, Michael S.; LeDoux, Joseph E. (1978). The Integrated Mind. New York: Plenum Pr. ISBN 9780306310850.
  • Gazzaniga, Michael S. (1988). Mind Matters: How Mind and Brain Interact to Create our Conscious Lives. Boston: Houghton Mifflin. ISBN 978-0395500958.
  • Gazzaniga, Michael S. (1992). Nature's Mind: The Biological Roots of Thinking, Emotions, Sexuality, Language and Intelligence. New York: BasicBooks. ISBN 978-0465048632.
  • Gazzaniga, Michael S. (2000). The Mind's Past. Berkeley, Calif: University of California Press. ISBN 978-0520224865.
  • Gazzaniga, Michael S. (2005). The Ethical Brain. New York [u.a.]: Dana Press. ISBN 9781932594010.
  • Gazzaniga, Michael S.; Ivry, Richard B.; Mangun, George R. (2009). Cognitive Neuroscience: The Biology of the Mind (3.. изд.). New York: W.W. Norton. ISBN 978-0393927955.
  • Gazzaniga, Michael S. (2009). Human: The Science Behind What Makes Us Unique (1.. изд.). New York: Harper Perennial. ISBN 978-0060892890.
  • Gazzaniga, Michael S. (2011). Who's in Charge?: Free Will and the Science of the Brain (1.. изд.). New York, NY: Ecco. ISBN 978-0061906107.

Влијание врз културата[уреди | уреди извор]

Работата на Газанига се спомнува во книгата Мир на земјата, роман од Станислав Лем.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

Викицитат има збирка цитати поврзани со: