Машка ватерполо репрезентација на Македонија

Од Википедија — слободната енциклопедија

Предлошка:Ватерполо репрезентација

Машката ватерполо репрезентација на Македонија е национална селекција во ватерполо која ја претставува Македонија во овој спорт. Репрезентацијата е основана во 1991 година. Пред 1991 година, Македонија била дел од СФРЈ и играла во рамките на таа селекција. До сега, Македонија има играно на две европски првенства и на едно светско првенство, додена најзначаен резултат е осмото место на европското првенство во 2008.

Состав[уреди | уреди извор]

Број Име Позиција страна година на раѓање
1 Далибор Перчиниќ голамн десна 1976
2 Игор Рачуница водач десна 1979
3 Иван Вуксановиќ напад десна 1981
4 Здравко Делаш напад десна 1982
5 Ненад Босанчиќ напад лева 1982
6 Владимир Крецковиќ центар десна 1980
7 Благое Ивовиќ центар десна 1980
8 Еди Бркиќ напад лева 1974
9 Димитар Димовски центар десна 1992
10 Владимир Латковиќ напад десна 1981
11 Ненад Петровиќ * водач десна 1977
12 Даниел Бениќ напад десна 1977
13 Бојан Јаневски голман десна 1990
Тренер: Стеван Нонковиќ
* - капитен

Резултати[уреди | уреди извор]

Олимписки игри[уреди | уреди извор]

 • 1992Не се квалификувала
 • 1996Не се квалификувала
 • 2000Не се квалификувала
 • 2004Не се квалификувала
 • 2008Не се квалификувала

Светско првенство[уреди | уреди извор]

 • Светско првенство во ватерполо 1994Не се квалификувани
 • Светско првенство во ватерполо 1998Не се квалификувани
 • Светско првенство во ватерполо 2001Не се квалификувани
 • Светско првенство во ватерполо 2003Не се квалификувани
 • Светско првенство во ватерполо 2005Не се квалификувани
 • Светско првенство во ватерполо 2007Не се квалификувани
 • Светско првенство во ватерполо 200914 место
 • Светско првенство во ватерполо 2011Не се квалификувани
 • Светско првенство во ватерполо 2013Не се квалификувани

Светска лига во ватерполо[уреди | уреди извор]

 • 2002-2014 година Не се квалификувала

Европско првенство во ватерполо[уреди | уреди извор]

 • Европско првенство во ватерполо 1993Не се квалификувала
 • Европско првенство во ватерполо 1995Не се квалификувала
 • Европско првенство во ватерполо 1997Не се квалификувала
 • Европско првенство во ватерполо 1999Не се квалификувала
 • Европско првенство во ватерполо 2001Не се квалификувала
 • Европско првенство во ватерполо 2003Не се квалификувала
 • Европско првенство во ватерполо 2006Не се квалификувала
 • Европско првенство во ватерполо 20088 место
 • Европско првенство во ватерполо 201012 место
 • Европско првенство во ватерполо 201211 место
 • Европско првенство во ватерполо 2014Не се квалификувала

Поврзано[уреди | уреди извор]