Матрица (филм)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Препознатлив код од Матрица

Матрица (англиски: The Matrix) — американски филм од 1999 година, според сценарио и режија на сестрите Вачовски (Енди и Лари). Во главните улоги се: Киану Ривс, Лоренс Фишберн, Кериен Мос и Хуго Вивинг. Филмот предизвика голем интерес поради своето сценарио и визуелни ефекти и веќе се здоби со статусот на култен филм. Снимен е во Сиднеј, Австралија.

По појавата и успехот на Матрица биле снимени уште две продолженија: Матрица релоадед и Матрица револуции.