Мастоцит

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Мастоцит
SMCpolyhydroxysmall.jpg
Мастоцит
Податоци
Назнаки
Латински mastocytus
Код TH H2.00.03.0.01010
TH H2.00.03.0.01010

Мастоцитите (познати и како маст клетки) се клетки кои се дел од имуниот систем и играат главна улога во алергиските реакции во организмот. Тие се резидентни клетки на повеќе видови ткива и содржат многу гранули во нивната цитоплазма, кои се богати со хистамин и хепарин (двата главни одговорни фактори кои предизвикуваат алергиски реакции).

Мастоцитите играат важна улога во штитењето на човечкиот организам од патогени и учествуваат во лечењето и заздравувањето на раните. Овие клетки се многу слички со базофилните клетки, и по изглед и по функција, но се разликуваат по тоа што тие потекнуваат од различни лози на клетки.

Мастоцитите, многу често се грешат со Адипоцитите, со тоа што нивното име потсеќа на маст (масно), но ова е погрешен заклучок и треба да се врши диференцијација помеѓу двата поими.