Масивни игри за повеќе играчи играни во прво лице

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај

Масивни игри за повеќе играчи играни во прво лице се жанр на компјутерски игри играни во прво лице (CRPGs) во кои што голем број на играчи се во меѓусебна интеракција во виртуелниот свет. Термиот MMORPG е создаден од Ричард Гариот, креаторот на Ultima Online, игра на која што и е оддадено признание за популаризирање на овој жанр во 1997 година. [1][2]

Исто како во RPGs, играчите ја преземаат улогата на фиктивниот лик (често во светот на фантазијата),[3] и ја преземаат контролата на повеќето од акциите на истоимениот лик.[4] MMORPGs се разликуваат од игрите со еден играч и малите игри со повеќе играчи (CRPGs) по бројот на играчи и по постојаноста на светот на играта, којшто е создаден од самиот издавач на играта, којшто продолжува да постои и еволуира дури и додека играчот не игра.

MMORPGs се многу популарни низ светот.[5] Светските приходи за MMORPGs надминуваат половина билион долари во 2005 година,[6] а приходите од западот надминуваат еден билион американски долари во 2006 година. Во 2007 и 2008 година купувањето и размента на виртуалните добра забележа неверојатен пораст. Веднаш после традиционалните претпланитчки модели, виртуелните добра се вториот извор на приходи за издавачите. [7]


Наводи[уреди | уреди извор]

1. Game Entertainment Europe

2. IGN: Ultima Online: Kingdom Reborn Preview

3. "What IS an MMORPG actually?" Tobold's MMORPG Blog. http://mmorgzone.forumotion.com/index.htm. Превземено на 18-03-2009.

4. "What is an MMORPG?" (in English). wiseGEEK. Превземено на 18-03-2009.

5. “Charting the future of the MMOG industry.”Chart of Subscriber Growth Превземено на 18-03-2009.

6. Parks Associates (2005)."Online Gaming Revenues to Triple by 2009" Превземено на 18-03-2009.

7. Harding-Rolls, Piers (PDF) Western World MMOG Market: 2006 Review and Forecasts to 2011 London, UK: Screen Digest. Превземено на 18-03-2009.