Мартин Опиц

Од Википедија — слободната енциклопедија

Мартин Опиц (1628 благородник со додавање на титула во името во Опиц фон Боберфелд ; * 23. Декември 1597 година во Бунзлау, Војводство од Швајдиц-Хауер ; 20 Август 1639 година во Гдањск ) бил основач на поезиското шлеско училиште, германски поет и главен теоретичар на барокот.

Мартин Опиц