Марта Тиканен

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

 

Марта Елеонора Тиканен (родена на 3 април 1935 година) е финска писателка што зборува шведски.

Биографија[уреди | уреди извор]

Родена во Хелсинки, таа работела како известувач за Hufvudstadsbladet од 1956 до 1961 година. Дипломирала на Универзитетот во Хелсинки, магистер по уметност во 1958 година и магистер по филозофија во 1961 година. Тиканен била во брак со писателот Хенрик Тиканен . Филмот заснован на нејзината книга Manrape ( Män kan inte våldtas, „Мажите не можат да бидат силувани“), во режија на Јорн Донер, бил објавен во 1978 година.

Библиографија[уреди | уреди извор]

  • nu imorron (1970)
  • Ingenmansland (1972)
  • Вем брир сиг ом Дорис Михаилов (1974)
  • Män kan inte våldtas (1975)
  • Århundradets kärlekssaga (1978)
  • Mörkret som ger glädjen djup (1981)
  • Софија еген бок (1982)
  • Rödluvan (1986)
  • Storfångaren (1989)
  • Arnaía kastad i havet (1992)
  • Bryta mot lagen (1992)
  • Personliga angelägenheter (1996)
  • Sofia vuxen med sitt MBD (1998)
  • Två (2004)
  • Ема и Уно - visst var det kärlek (2010)

Награди[уреди | уреди извор]

  • Награда за алтернативна книжевност на нордиските жени (1979)
  • Ви благодариме на финскиот книжар за наградата за книга (1979)
  • Финска државна награда за ширење на знаењето (1983)
  • Големата награда за шведска литература Де Ниос (1999)
  • Финска награда на Шведската академија (2002)
  • Финска државна книжевна награда (2011)

Наводи[уреди | уреди извор]