Марк I (тенк)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Марк I за време на Битката кај Сом, 25 септември 1916 година

Марк I беше британски тенк на Првата светска војна; Тој се смета за прв оперативен борбен тенк во светот.

Развој[уреди | уреди извор]

Сите предлози на цивилни специјалисти за воведување на оклопна борбена машина беа отфрлени пред Првата светска војна. По започнувањето на војната со ровови, британскиот офицер Ернест Дунлоп Свинтон се постави за развој на сличен концепт. Сепак, неговите планови беа отфрлени на прво место од страна на Генералштабот и секретарот на воениот лор Китченер. Откако Свинтон го потврди своето политичко влијание, тој успеа да го спроведе тестот на придружник. Сепак, ова не успеа. Значи, развојот на тенкот најверојатно ќе дојде до застој, освен ако подоцна и премиерот и тогашниот министер за одбрана Винстон Черчил не презел иницијатива. Енергетскиот политичар го опиша дизајнот на тенкот како копнен брод и затоа паѓа под надлежност на морнарицата. Така Черчил ги формира поморските офицери и цивилите на Комитетот за земјишта. Од 17 септември 1915 година, потполковник Валтер Гордон Вилсон го изградил финалниот прототип, подоцна наречен Mother. Кога се оформил техничкиот концепт на машината, во декември 1915 година комисијата ја добила комисијата за покривање на името на тенковите; па оттука и англискиот збор Tanks , кој сè уште се користи и денес.