Марк Ротко

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Марк Ротко, роден Маркус Јаковлевич Ротковиц (руски: Ма́ркус Я́ковлевич Ротко́вич, летонски: Markuss Rotkovičs; Септември 25, 1903 година – февруари 25, 1970), е американски сликар со руско еврејско потекло. Иако самиот Ротко одбиваше да биде поврзан со било кое движење во уметноста, тој најчесто е идентификуван како апстрактен експресионист. Покрај Џексон Полок и Вилем де Кунинг, тој се смета за еден од најпознатите повоени американски уметници.